Opremite sobu za decu na kreativan i originalan način

0
344

Uređenje sobe za decu poseban je zadatak u kome bi svaki roditelj trebalo da uživa. Zahteva novac, organizaciju i kreativnost, ali je vrlo moguće da sa malo uloženih sredstava napravite raj za najmlađe članove porodice. Ovaj projekat može biti naročito zabavan ukoliko su deca u uzrastu da možete sa njima razgovarati na ovu temu i zajedno donositi odluke.

Krenite od zidova

Bilo bi logično krenuti od sređivanja zidova i osmisliti boju koja bi mogla da diktira čitav enterijer. Zidove dečje sobe u potpunosti možete transformisati nanošenjem nove boje koja će uneti svežinu. Osim toga, poznato je da boje utiču na fizičko i mentalno zdravlje, pa je, između ostalog, i zato pravilan izbor boje za zidove veoma važan. Dobra ideja bi bila da se opredelite za nežne i pastelne tonove koji bi se lako mogli uklopiti uz sve ostalo. Deca uvek žele veselu atmosferu pa možete jedan zid naglasiti nekom jačom bojom koja bi privukla pažnju.

Ukrašavanje zidova može biti zanimljivo bez velikih ulaganja. Jednostavno uzmite dečje crteže, iskoristite i samo prefarbajte stare ramove i dobićete prava umetnička dela. Uz njihove crteže dobro će ići i poneka spontana fotografija u ramovima različitih boja. Ono što će vam olakšati posao, a u isto vreme obradovati mališane su stikeri za zid. Oni su vrlo praktični i jednostavno se postavljaju. Iako su samolepljivi, lako se uklanjaju, neće vam oštetiti zid kada ih budete skidali i možete ih zameniti kada vaše dete poželi nešto novo. Stikeri nisu namenjeni samo za zidove. Mogu biti detalj za ukrašavanje bilo koje druge ravne površine kao što je nameštaj, ogledalo, staklo. Stikeri za zid izrađuju se u raznim pravilnim i nepravilnim oblicima i sa različitim motivima. Samo od vašeg ukusa, kreativnosti i želja zavisi kakve ćete stikere upotrebiti za ukrašavanje prostora.

Pažljivo birajte nameštaj za dečju sobu

Dobro razmislite kada je u pitanju izbor nameštaja za dečju sobu. Možete se odlučiti za onaj koji odgovara uzrastu vašeg deteta, ali je praktičnije kupiti nameštaj koji odgovara svim uzrastima i koji se ne mora  dugo menjati. U svakom slučaju, sve mora biti funkcionalno i udobno. Kako deca rastu, tako se menjaju i njihovi zahtevi, pa sobu možete vremenom prilagoditi željama deteta. Posebno obratite pažnju kada je izbor kreveta u pitanju. Deca u njemu provode mnogo vremena pa je njegova udobnost na prvom mestu. Bitno je odabrati kvalitetan dušek, a bilo bi dobro da krevet ima i fioku za odlaganje posteljine. Birajte jednostavan i funkcionalan nameštaj u trudite se da maksimalno iskoristite prostor. Bilo bi lepo da dete u sobi ima svoj radni prostor koji podrazumeva sto i radnu stolicu. Ovo može biti dobro i za mlađu decu jer je bitno da pravilno sede dok crtaju i boje. Dodatne fotelje, police za igračke i knjige upotpuniće prostor i učiniti ga zanimljivim. Zidne svetiljke i dekorativne lampe mogu doprineti čitavom utisku.

Budite kreativni

Ako već u sobi imate zavese koje vam se ne uklapaju u novi enterijer jer su pomalo dosadne, ne morate kupovati nove. Uvek postoji način da ih uz svoju kreativnost ulepšate i promenite koristeći ukrasne trake, dugmad ili neke komade starog nakita. Na ovaj način od jednobojnih i jednostavnih zavesa možete napraviti vrlo zanimljive. Izborom prave posteljine možete ulepšati čitav prostor. Boju i dezen birajte u odnosu na ostale boje u sobi. Ako se odlučite da šijete posteljinu ili prekrivače, napravite i nekoliko jastuka sa istim dezenom. Kutije od plastike ili kartona možete ukrasiti dekorativnim papirom i dobiti idealno mesto za čuvanje sitnih igračaka ili drugih sitnica kojih uvek ima u dečjim sobama.

Poslušajte ideje i želje dece

Dečja soba je carstvo vaše dece. Iz ovog razloga nemojte zaboraviti da se dogovarate sa njima i pustite ih da svojim idejama učestvuju u sređivanju svog prostora. Oni će ovde provoditi najviše vremena. Ako vole da čitaju, potrudite se da napravite jedan kutak sa malom foteljom gde će  prelistavati omiljene časopise i knjige za decu. Uključite ih u uređenje sobe i dopustite im da neki deo i sami urede ili dekorišu.

Uređenje dečje sobe može biti zahtevno i zabavno u isto vreme. Potrebno je da sobu uredite tako da vašoj deci postane prostor za uživanje i zabavu, mesto gde će biti opušteni posle napornog dana provedenog u vrtiću ili školi. Ovo treba da bude kutak gde ćete se i vi sa njima opuštati, zabaviti ili ponekad rešavati njihove male dileme i probleme. U opremanju dečje sobe, kao i u svakodnevnom životu trudite se da pratite maštu i želje svoje dece.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(Ljiljana Bugarin)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here