Kreativnost je put do uspeha u biznisu

0
151

Do pre dvadeset godina, diploma je bila ulaznica za mnoga radna mesta, a onda se otvorila nova era poslovanja u kojoj su veštine prioritet, sada poslodavce interesuju veštine a ne diploma, zbog veština više i ne pitaju za diplomu, već su im bitni odgovori na pitanja kao što je: Da li ste kreativni? Većina odgovori negativno, kreativnost vezuje sa lošim radovima na časovima likovnog u osnovnoj školi.

Međutim, kreativnost se ne vezuje uslovno za umetnost i ona nije samo za umetnike, izumitelje i genije, već u svakome od nas čuči taj kreativni genij, svi se sa njim radjamo, on čeka od rodjenja da nadjemo način da ga pokrenemo i nadjemo potencijale da ga unapredjujemo. Možda to bude  baš momenat kada se u firmi od nas očekuju ideje na osnovu kojih će se raditi novogodišnji kreativni reklamni materijali, neki  kalendari koji će po neobičnoj kreaciji biti prepoznati kao marketinški uspeh u poslovnom svetu. U svetu biznisa  koji se iz sekunde u sekundu menja, poslovne inovacije osvajaju tržište, zato uspešne kompanije neprestano tragaju za kreativnim ljudima u svim oblastima, sposobnim i hrabrim da iskorače iz onoga što je očekivano i što se ponavlja u nešto idejno potpuno novo, neočekivano.

Inovacije ne postoje dok se ne predstave široj poslovnoj javnosti i potrošačima, zato se toliko ulaže u marketing i reklamiranje. Marketing je jedna od oblasti poslovanja u kojoj je kreativnost postulat uspeha, što je reklama interesantnija, više privlači pažnju, sa većom pažnjom veći je i uspeh.

Kreativnost – temelj marketinga

Nekada je kreativnost bila izvan poslovnog sveta, bila je  sinonim za umetnost, danas je neophodna u svakom poslu. Živimo u takvom svetu da samo kreativnim marketinškim idejama možemo da pokažemo ozbiljnost koja treba da se suprotstavi svemu  banalnom, plasiranom na društvenim mrežama koje su postale masovni kanali informisanja.

Kreativnost je osnova marketinga, važna u svim aspektima reklamiranja, počevši od načina na koji shvatamo važnost reklamiranja, načina na koji komuniciramo sa klijentima, pa do poslovnog cilja koji kreativni reklamni materijal treba da dosegne i podstakne veću prodaju. Praznici, bilo da je reč o državnim ili kompanijskim, su povod da se poslovnim saradnicima, partnerima i klijentima ukaže pažnja simboličnim poklonima, a kreativni reklamni materijal ih sigurno neće ostaviti ravnodušnima, posebno onaj koji je poslednja reč tehnike. Sve ide ka inovacijama, pa i reklamni materijal, nekada su se poklanjale olovke, notesi, privesci, kalendari, danas se poklanjaju auto držači za mobilne telefone, slušalice za mobilne uredjaje, blutut zvučnici, USB kabli za punjenje i mnoge druge tehničke novotarije, mada, ne odustaje se ni od tradicionalnih rokovnika, olovaka, kalendara upakovanih u novo ruho.

Tradicionalno dobri reklamni materijal u modernom pakovanju

Poput promena u modi i reklamni materijal je podložan promenama, pa svake godine imamo nešto novo, uglavnom su to tradicionalni promo proizvodi kojima se daje novo ruho, mada, desi se i po neko iznenadjenje poput spinera, dečje igračke, koji je pre nekoliko godina osvojio tržište ovih proizvoda i proglašen je za kreativni reklamni materijal 2019. godine, a već sledeće godine je nestao iz sveta reklamnih proizvoda. To je pokazatelj da traju samo oni reklamni proizvodi koji su neizostavno sastavni deo poslovnog sveta, a to su rokovnici, kalendari, notesi, kompleti za pisanje, ali i šolje, medjutim, kako bi te tradicionalne poklone približili potrebama današnjeg poslovnog čoveka,  u kompanijama reklamnog materijala se trude da prate novitete i plasiraju ih na tržište u vidu novog kreativnog rešenja za tradicionalni reklamni materijal.

Dugogodišnjem saradniku, koji za sobom ima godine iskustva i navike da se na zidovima njegove kancelarije nalaze kalendari, sigurno nećete pokloniti blutut zvučnik, kome će se obradovati neki mladji saradnik, ali ovom poslovnom prijatelju koji u godinama pred penzijom drži do svega što je tradicionalno obeležilo njegov radni vek, poklanja se ono što će ga podsećati na te godine iskustva i uspeha, što je, poput rokovnika, uvek bilo uz njega da zabeleži ideje, analizira neuspehe, ali zapamti poslovne uspehe.

Reklamni materijal, pre svega, treba da bude od koristi onome kome se poklanja, na taj način se pokazuje pažnja, da poklon nije samo radi poklona, već da je kompaniji stalo do saradnika, poslovnoh partnera, prijatelja, ali i potrošača koji vole poklone svog omiljenog brenda. Brendiranje je moderan način da se tradicionalnom poklonu da novo ruho, da potrošač ima uz sebe nešto što će ga emotivno vezivati za proizvode koje voli i koji mu znače, a da firma tako tradicionalnim pokonima udahne novi život.

Bez brendiranja i modernog reklamiranja nema uspeha

Za ozbiljne poslovne kompanije, brendiranje je jedan od vitalnih koraka, kreiranjem snažnog brenda, kompanije se distanciraju od svoje konkurencije na tržištu, zato se brendiranju poklanja velika pažnja poslednjih godina. Brend je kreativno rešenje jedinstvenog identiteta nekog proizvoda ili usluge, uključuje mnogo više od vizuelnog aspekta koji čine ime, logo, slogan, boje, misija i vizija, brend je način na koji se predstavlja kompanija i komunicira sa potrošačima, osvaja njihovu lojalnost, a to je put ka dugoročnom uspehu. Snažni brendovi grade poverenje sa potrošačima, iza snažnog brenda je ugled kompanije, u tom slučaju potrošači se lakše odlučuju za kupovinu i sigurni su prilikom donošenja tih odluka, tako se gradi poverenje neophodno za poslovne uspehe kompanije.

Kako bi se svest o nekom brendu pojačala i istakla, koriste se prilike, poput novogodišnjih praznika da se poklanja kreativni reklamni materijal sa imenom, logom ili sloganom brenda. Izgradnja brenda zahteva vreme, kreativno promišljanje, ali i doslednost u koracima. Zato je bitna komunikacija sa potrošačima koja će brend izdvojiti od konkurentnih brendova, a to se postiže interesantnim reklamiranjem koje treba da ostvari emocionalnu vezu sa potrošačima, a kompaniji donese značajne poslovne uspehe. Darivanje poklonima sa logotipom brenda utisnutim na USB memorijama, olovkama, notesima, a tu su i podloge za miš, stoni i zidni kalendari, satovi, i još toliko kreativnog reklamnog materijala koji  sa utisnutim brendom i upakovani u interesantno pakovanje mogu da predstavljaju idealan poklon za prijatelje iz poslovnog okruženja.

Jedan od trikova uspešnog brendiranja je da se logo i kontaktne informacije graviraju na visokofrekventne kancelarijske materijale koji će stalno biti u vidokrugu onih do čije svesti kompanija želi da dopre i da ostavi trajni trag o važnosti svojih proizvoda.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(Ljiljana Bugarin)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here