Obeležavanje 80 godina od stradanja Ležimiraca u Drugom svetskom ratu

0
582

Ove godine, 27. novembra navršava se 80 godina od kako su ustaške i nacističke trupe u ležimirskom Hramu Svetog Velikomučenika Georgija ubile 100 meštana ovog sela, od čega 22 deteta, uzrasta od dve do 18 godina života.

Ovaj zločin, po svojoj suštini jedan od najtežih koje su okupatori i njihove sluge u Sremu počinili nad srpskim narodom, došao je kao odmazda nakon sukoba koje su Nemci vodili sa partizanskim jedinicama u reonu Grgurevaca.

Tim povodom, u nedelju 26. novembra, u Ležimiru biće služena Sveta Arhijerejska Liturgija i Parastos za ubijene Ležimirce i Grgurevčane koji su u Ležimir stigli tražeći spas od nemačko-hrvatske osvete, a nakon toga biće upriličeno otkrivanje i osvećenje spomen-ploče u spomen na ovaj tragični događaj. Spomen ploča autorke akademske vajarke Ružice Španović biće postavljena na Hram.

Pre toga, 18. i 19. novembra u Hotelu „Srem“ održana je naučna konferencija pod nazivom „80. godina od stradanja u Ležimiru“. U sklopu obeležavanja godišnjice, Arhiv Vojvodine objavio je i knjigu člana Organizacionog odbora Steva Lapčevića, „Mučenici i jamari: stradanja u Ležimiru 1942. i 1943.“ u kojoj je između ostalog donet i popis svih ležimirskih žrtava, kao i do sada najveći popis meštana ovog sela, ubijenih u Hramu 27. novembra.

Organizator obeležavanja značajne godišnjice je Organizacioni odbor oformljen od strane Eparhije Sremske, a uz podršku Grada Sremska Mitrovica, Karlovačke bogoslovije, Arhiva Vojvodine i KPZ Sremska Mitrovica.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here