Predstavljena poezija Miroslava Aleksića u Biblioteci „Gligorije Vozarović“

0
189

Jedan od najznačajnijih pesnika današnjice, Miroslav Aleksić, predstavio je svoje stvaralaštvo u mitrovačkoj Biblioteci „Gligorije Vozarović“. Aleksić je u književnosti prisutan više od tri decenije i dobitnik je brojnih nagrada za svoje stihove među kojima je Lenkin prsten, Višnjićeva nagrada, nagrada Aleksije Vezilić, Zmajeva nagrada Matice srpske i nagradaRade Drainac.

Poezija mu je prevođena na ruski, engleski, slovački, rumunski, grčki, makedonski i rusinski jezik i zastupljen je u mnogim antologijama i izborima iz poezije.Objavio je zbirke poezije Zigurat (1986), Popik ili čug (1990), Nema voda (1994), Oskudno vreme (2016), Neponovljivi kod (2018), Arapski kapričo (2020), Kafkino matursko odelo (2021), Travarev naslednik: izabrane i nove pesme (2021). Okarakterisan je kao samosvestan stvaralac, kao pesnik istine, lišen patetike i nepotrebnih ukrasa u izrazu. Njegova poezija je intelektualna poezija, koja predstavlja spoj učenosti i nadahnuća.

Mitrovačka publika je imala priliku da čuje stihove koje je čitao Miroslav Aleksić, kao i da pogleda kratak film „Čekaonica“ Biljane Mrmoš i Daniela Toadera, po stihovima istoimene Aleksićeve pesme. U muzičkom delu programa nastupile su Nina Ilić i Dunja Lazanski, učenice Muzičke škole „Petar Krančević“, sa Ivanom Mirosavljević, profesorkom gitare. Moderator programa bila je Milijana Dmitrović Torma.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here