OPREZNO U KAFIĆIMA: „Naplatili voćnu salatu i sok koje nismo poručili…“

0
1920

Da li tražite račun i da li ga dobro „proučite“ pre plaćanja? Da uvek treba „otvoriti četvoro očiju“ potvrđuje i priča jedne naše čitateljke koja je, nedavno, imala neprijatno potrošačko iskustvo.

Naime, iz jednog sremkog gradića ona se sa porodicom zaputila u Sremsku Mitrovicu.

Seli smo najpre u kafić u centru grada, kod gradskog parka. Uzeli smo dve kafe (nes i domaća kafa) i sok u flašici, i tražili da platimo. Iznos je bio 400 dinara, konobarica je samo došla da naplati, nije donela račun, a mi nismo insistirali. Ipak, tu nije bilo problema u nekom drugom smislu. Cene su izgledale fer – priča T. K. (36).

Ali, kada je došlo vreme za ručak, ponovo su potražili neki prijatan ugostiteljski objekat. Već su u glavi mogli da imaju neku predstavu o cenama, ali i da zapaze (obrate pažnju) da li se izdaje račun, odnosno kakav je princip plaćanja.

Uzeli smo dve male pice, porciju lazanja i suprug je uzeo flašicu Koka-Kole. Kada je trebalo da platimo, ostavio mi je karticu da regulišem račun, a on je otišao u nabavku. Ponovo smo naišli na isti princip: konobar je došao, pitao kako plaćam, i rekao iznos. Opet, dakle, bez računa – priča nam ova gospođa, dodajući da joj je kelner tražio karticu da on provuče.

– U trenutku se nisam snašla, s dvoje male dece, samo sam mu dala da ode da provuče karticu. Vratio se i rekao da treba šifra, rekla sam mu šta da ukuca, a on se vratio, doneo mi karticu i samo slip isečak. Znam da se dešavalo da nekada neće ili ne mogu da donesu aparat za kartice za sto, pa sam pomislila da je tako i ovde. Onda sam mu tražila račun, koji je doneo nakon nekoliko minuta, i videla sam da stoji „voćna salata“, koju nismo poručili.

Dodaje i da se iznos sa računa nije poklapao sa iznosom navedenim na slipu.

– A zašto, zato što su na fiskalnom računu otkucali veću picu, a mi smo uzeli malu, koju su nam i naplatili; ali svejedno, onda mi je rečeno da to zanemarimo. Onda su mi odbili iznos za voćnu salatu, nakon što sam rekla da je nismo poručili, i vraćen nam je iznos u kešu. Međutim, takođe sam videla dve otkucane Koka-Kole na računu. Ja sam rekla da je suprug poručio jednu, a kelner je rekao da su bile dve. Kako je muž bio u radnji, a ja nisam mogla da tvrdim jer sam bila okupirana i decom, rekla sam u redu. Kasnije mi je suprug rekao da je poručio samo jedno piće.

Sve u svemu, T. K. kaže da je ukupan račun iznosio 2.250 dinara, sa „Koka-Kolom viška“. Cena voćne salate je 250 dinara. Dakle, da im nije „prikačen“ i sok koji nisu poručili, račun bi bi ispod 2.000 dinara.

Da li vam se ovo dešavalo i kako komentarišete takve situacije?

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(Telegraf.rs/foto: Shutterstock, Pixabay)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here