Originalna ideja učenika elektro-škole: MATURSKI PANO KOJI MOŽE DA SE „LAJKUJE“!

5
2664

Mesec juni je vreme kada smo navikli na maturske panoe istaknute u izlozima lokala u centralnim ulicama, i to je nepisano pravilo koje važi širom Srbije. Maturanti često nastoje da njihovi panoi budu malo osobeniji od ostalih, kako bi bili uočljiviji sugrađanima.

Ipak, ove godine maturanti Srednje tehničke škole „Nikola Tesla“ napravili su malo tehnološko čudo, kakvo i priliči njihovom obrazovnom usmerenju. Naime, njihov pano moguće je i lajkovati! A kako sve to izgleda, objasnili su oni sami.

Reč je o projektu učenika četvrte godine smera Elektrotehničar računara: Anđelković Aleksandra, Babić Nikole, Krsmanović Milana i Grčanac Dušana na temu izrade interaktivnog maturskog panoa. Kroz ovaj projekat, ovi talentovani učenici koristili su svoje veštine programiranja mikrokontrolera, projektovanja elektronskih kola pa čak i obradu slike u realnom vremenu!

Kako objašnjavaju na svojoj Facebook stranici, pano je napravljen na principu „beskonačnog“ ogledala – fizičke pojave koja stvara efekat dubine. Međutim, to nije sve.

Njihov interaktivni maturski pano koristi napredne tehnike obrade slike i algoritme detekcije da bi prepoznao pozitivnu energiju osobe koja stoji pred njim. Sve što je potrebno jeste da ispred kamere, koja se nalazi pored panoa, posetilac pokaže znak za „lajk“ i ovaj pano će odmah reagovati na taj gest. LED displej iznad panoa će se zahvaliti, a broj lajkova će se potom povećati za jedan.

Pano je postavljen u izlogu sremskomitrovačke Gradske biblioteke.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

5 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here