Osnovna škola “Sveti Sava” obeležila 60 godina postojanja

1
962

Mitrovačka Osnovna škola “Sveti Sava” obeležila je svoj 60. rođendan. Svetosavci su tim povodom, kao stari letopisci, objavili elektronski Letopis, sažet, ali bogat uspomenama.

Iz Letopisa smo izdvojili njihove reči:

“Prošlost koja ne prođe jeste budućnost.

Generacije naših predaka sele su u školske klupe daleke 1947. godine. Srećni i ponosni prosvetni radnici vodili su prve posleratne generacije pionira. Počela je sa radom prva prava škola.

Ubrzo je skromna odeća zamenjena plavom školskom uniformom sa belim vezenim kragnicama za devojčice.

Đaka je od godine do godine bilo sve više i godine 1960. naša škola se osamostalila. Prva generacija đaka zajedno sa svojim učiteljima kročila je u novu školsku zgradu školske 1973/74. godine. Belele su se košulje, svečane, za posebne prilike. Crvene pionirske marame brižljivo su bile vezane. Svečan trenutak.

Učilo se da se voli domovina, da je drugarstvo i zajedništvo neprocenjivo. Sticalo se znanje, pevalo se i igralo na svečanostima i u učionicama.

Ti glasovi i pesme ore se i sada kada slavimo jubilej, ispunjeni nadom đačkog života.

Osnovna škola „Sveti Sava“, naša druga kuća, ostala je kapija kroz koju se prolazi u susret budućnosti. I dalje smo vedri i nasmejani, jer mi smo svetosavska velika porodica, utemeljena u jednom dalekom vremenu i nekom lepom svetu. Ta prošlost koje se sećamo, ne sa nostalgijom, već sa radošću, za nas je budućnost.

Zato je čuvamo od zaborava u Letopisu, brižljivo vođenom decenijama iza nas.

Radovaćemo se i budućim letopisima sa značajnim podacima i živopisnim slikama školskog života koji nam predstoji i sećanjem na detinjstvo.

Svetosavci, srećan vam šezdeseti Dan škole!”

https://online.fliphtml5.com/wqsl/nlcg/?fbclid=IwAR26f8m0TaDzKscA3yvB4nCZfRJKgZvn9FNXJajvVUtf4waB2W5RhXKJHiE#p=33

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here