‘Žene u crnom’ protiv dolaska vojske u Šid

7
7780

Nevladina organizacija “Žene u crnom” ocenila je da ne postoje nikakvi razlozi za angažovanje Vojske Srbije u izbegličkim centrima u Šidu, Principovcima i Adaševcima, i da slanje pripadnika Ministarstva odbrane dodatno militarizuje izbegličku tragediju u Srbiji.

Dovođenje Vojske Srbije u izbegličke centre na zapadu Srbije podstiče klimu rasizma i fašističkih napada učestalih i pre uvođenja vanrednog stanja, a koji su tokom ovog perioda kulminirali nedavnim napadom u Obrenovcu.”- ocenjuje se u saopštenju.

Ta nevladina organizacija dodala je da su uvođenjem vanrednog stanja migrantima, izbeglicama i tražiocima azila u prihvatnim centrima i centrima za azil oduzeta elementarna ljudska prava, u ime navodne zaštite od epidemije.

Dolazak u Šid i nastupi ministra odbrane Aleksandra Vulina i zamenika načelnika Generalštaba Vojske Srbije Petra Cvetkovića samo su podigli već visoki stepen militarizacije državnih organa i potpuno nepotrebnog podgrevanja atmosfere traženja krivca“, ocenile su Žene u crnom.

Kako se u saopštenju te NVO dodaje, to što je vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučića pozvao ministra i generala i poslao vojsku u Šid, pokazuje da je vanredno stanje faktički i dalje na snazi, i posle ukidanja.

U saopštenju se navodi da nije jasno objašnjenje Ministarstva odbrane da je vojska u migrantskom kampu angažovana da bi “pomogla policiji”, jer od ukidanja vanrednog stanja policija nije identifikovala nijedan incident koji su na području te opštine izazvali migranti.

Podsetimo, Vojska Srbije je, naredbom predsednika Aleksandra Vučića, od 16. maja, rasporedila svoje pripadnike u Šid, mesto u blizini granice sa Hrvatskom, gde se nalaze tri prihvatna centra za migrante i izbeglice.

Kako je saošteno iz Komesarijata za izbeglice i migracije, Vojska će obezbeđivati centre “iz dodatne predostrožnosti”, a zbog većeg broja migranata u tom području.

(SMP.online)

7 COMMENTS

  1. Zašto “žene u crnom” nisu nešto konkretno uradile za migrante, kada toliko brinu, npr. uplatile im pansion u Šidu, nego samo glasno laju gluposti. Pozdrav iz Šida.

  2. Мештани Шида су против насељавања миграната у свом граду и нико у Шиду се не осећа безбедно! Тако да доста више НВО лажима, нека их жене у црном воде својим кућама!

  3. Sta ova Srbija sve drzi i slusa , to je neverovatno ! Kakve sve nevladine organizacije ovde nema ! Ko to placa , ko ih drzi i dozvoljava njihov rad ?? Ne pise nam se dobro sa ovakvim zenama ! Zena je gazda u kuci a ne da se seta po ulicama i da brani prava i Kurte i Murte !

  4. Samo ih dobro uposliti na njivu pa da vidis kako ce da beze iz Srbije. A ovako vide da je ovde med i mleko i priključice se ostalim dzabalebarosima ovog društva. Pa manjinska prava, socijalna pomoc… Ocu i ja da budem Sirija u Srbiji pa da ne moram svako jutro idem na posao. A nevladine organizacije i zastitnici prava u Srbiji treba da rade svoj posao do realizacije, a ne samo da pricaju. Nama trebaju radnici i operativni iz svih delova privrede i društva, a ne ljudi sa praznim pricama i idejama. POZDRAV ZA SVE VREDNE I PAMETNE LJUDE U SRBIJI TJ. MANJINU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here