Otac i sin iz Šida oslobođeni optužbe za šverc 800 kg kokaina

0
2978

Otac i sin iz Šida, sedamdesetogodišnji Mirko Đanković i četrdesetdvogodišnji Dragan Đanković pravnosnažno su oslobođeni za šverc 800 kilograma kokaina. Njima se zajedno sa Vladislavom Funštajnom i Borislavom Istijanovićem iz Novog Sada sudilo pred Specijalnim sudom u Beogradu koji je doneo oslobađajuću presudu koju je Apelacioni sud potvrdio prošle nedelje.

Ovi Šiđani uhapšeni su pre tri godine kao članovi organizovane kriminalne grupe Vladislava Funštajna iz Erdevika koji je u Atlantskom okeanu uhapšen sa 800 kilograma kokaina čija se vrednost procenjuje na 50 miliona evra, a koji je u Španiji osuđen na 7 godina zatvora i novčanu kaznu od 130 miliona evra. Mirko je u pritvoru proveo 6 meseci dok je Dragan pušten posle 20 meseci.

Više detalja dala je advokat Vanja Jovanović-Čupić iz Sremske Mitrovice, koja je pred posebnim odeljenjem Višeg suda u Beogradu branila Mirka Đankovića.

„Mirko je sedamdesetogodišnji penzioner. Njemu se na teret stavljalo da je finansirao šverc kokaina na taj način što je uplaćivao novac na račun svog sina Dragana, organizatora organizovane kriminalne grupe Funštajna i drugim članovima organizovane kriminalne grupe radi neovlašćenog prenošenja opojne droge radi dalje prodaje iz Latinske Amerike preko Atlantskog okeana ka Evropi.

„Mirko je penzioner koji živi skromno od penzije koja je 20.000 dinara. On sa svojom suprugom živi u trošnoj kući u Šidu i vodi računa o svakom potrošenom dinaru. U prilog tome govori činjenica da je policija prilikom pretresa pronašla rokovnik u koji je Mirko svakodnevno upisivao svoje rashode pa tako imamo unazad par godina svaki dinar svakog meseca kako je trošio i da li je u minusu ili nije, te banalizujem-danas kupio: pola vekne hleba 25 dinara, 2 čaše jogurta 50 dinara i tako za svaki potrošeni dinar.

„On ni ne zna šta je droga, a za samo jedan dan se našao u sred filmske priče da je kao član i finansijer organizovane kriminalne grupe, brodovima organizovao šverc kokaina od Latinske Amerike – Paname, kroz Panamski kanal, preko Azorskih ostrva i Španije do Evrope. Okean, more i brodove video je samo na televiziji, a gde su ove lokacije ne zna ni na mapi da pokaže“, kazala je advokatica.

„Krivičnom prijavom Draganu je stavljeno na teret da je zajedno sa Funštajnom organizovao kupovinu jedrilice, učestvovao u remontu iste i bio zadužen za transfer novca radi prenosa opojne droge. Dragan Đankovic je zajedno sa Funštajnom radio na brodu u Turskoj gde je Funštajn bio kapetan. Po povratku iz Turske na poziv Funštajna, odlazi u Meksiko, da radi iste poslove koje je radio i u Turskoj. Kako mu Funštajn nije obezbedio posao ni platu, vraća se u Srbiju. Tužilaštvo za organizovani kriminal nije pružilo ni jedan dokaz da su okrivljeni finansirali prenošenje opojne droge, usled čega je doneta oslobađajuca prvostepena presuda koju je potvrdio Apelacioni sud u Beogradu“, kaže advokatica Sanja Čupić-Maljković iz Sremske Mitrovice, branilac Dragana Đankovića.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(Sremske vesti)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here