Pisma Save Šumanovića koja otkrivaju drugu stranu umetnikove bolesti

0
654

Pisma Save Šumanovića upućena Rastku Petroviću pružaju uvid ne samo u prijateljstvo dva srpska velikana, već slikovito govore o ličnosti Save Šumanovića, njegovim uzletima ali i dubokoj patnji u trenucima duševne slabosti.

Originalni rukopisi – pisma slikara Save Šumanovića izloženi su na stalnoj postavci Doma legata Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat.

Tu se nalazi zbirka sa 20 pisama i više od 50 stranica rukopisa Save Šumanovića upućenih Rastku Petroviću, a na nekima postoje i Šumanovićevi crteži. Ona govore o ličnosti velikog srpskog slikara i pružaju drugačiji uvid u njegovu bolest.

Manje su poznata pisma koje je Šumanović pisao u najtežim trenucima svog života, u momentima duševne slabosti, a neka od njih bila su zloupotrebljena i Sava je prikazivan u lošem svetlu, kao umetnik kojem je duševna slabost bila preokupacija, što uopšte nije tačno“, kaže predsednik Adligata Viktor Lazić.

Kada se sagleda prepiska kao celina, do izražaja dolazi slikareva topla duša, njegova lična patnja i upinjanje da duševnu bolest koju ima kontroliše.

Mi smo, naravno, izabrali pisma koja prikazuju suštinu Savinog karaktera, kao biće koje sa puno topline, sa puno brige govori o svojoj porodici. Na nekim od tih pisama se nalaze i njegovi crteži koji daju posebnu vrednost ovim dokumentima. Pisma su inače donacija Danice Leko čiji se porodični legat nalazi u našem udruženju Adligat“.

Pored originalnih pisama velikog sremskog slikara Save Šumanovića stalnu postavku Doma legata Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat, koji se nalazi u Beogradu, ulica Josipa Slavenskog 19a, čine i dopisnice iz lične arhive Uroša Predića ispisane rukama Laze Kostića, Paje Jovanovića, Stevana Mokranjca, Bogdana Dunđerskog, Bete Vukanović, samog Predića i mnogih drugih velikana.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(Vesna Lapčević/Sputnik)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here