Planirane staze za kvadove na Fruškoj gori, aktivisti UPOZORAVAJU na štetne uticaje po prirodu

0
857

Nadležni u Nacionalnom parku “Fruška gora” u narednom periodu planiraju da na području svoje odgovornosti organizuju vožnje četvorotočkašima i enduro motorima, bez obzira na to što građani i ekološki aktivisti već mesecima unazad upozoravaju na štetne posledice takve odluke.

Rukovodstvo nacionalnog parka čak su i od Pokrajinskog zavoda za zaštitu sredine tražili da im se izda rešenje o uslovima zaštite prirode, neophodno za ovakve vožnje.

Iako u Zavodu za zaštitu prirode kažu da u protekle dve godine nisu izdavali ovakva rešenja, ipak napominju da je Pokrajinski zavod za zaštitu prirode dostavio JP “Nacionalni park Fruška gora” preporuke za izradu projekta diverzifikacije staza u Nacionalnom parku i njihovom obeležavanju.  Kako se navodi u dokumentu, Nacionalni park je tražio uslove zaštite prirode, međutim, Zavod je ocenio da nema dovoljno elemenata za izdavanje uslova, ali su zato izdate preporuke

“Rešenje o uslovima zaštite prirode mogu da slede u idućoj fazi, koja će verovatno podrazumevati detaljniji kartografski prikaz i razradu predmetnog projekta”, piše u preporukama. 

Nadležnima u Nacionalnom parku se preporučuje da posebno imaju u vidu režime zaštite, važeće mere zaštite koje zabranjuju uznemiravanje divljih životinja i zabranu vožnje na motorni pogon, mere očuvanja prirode, osetljive prirodne vrednosti, turističke posete i dosadašnja iskustva. Takođe, preporučuje se da se predmetni projekat ne izrađuje za celo područje Nacionalnog parka odjednom, već po fazama. 

Fruška gora postaje meka za divljanje motoraša i četvorotočkaša, kvadova i enduro motora, a poslednjih meseci čak najčešće na lokalitetima koji su u režimu prvog stepena zaštite“, smatraju aktivisti koji su se zbog ovog problema žalili policijskoj upravi. 

Poslednjih meseci ekološki aktivisti su podneli nekoliko zahteva za inspekcijski nadzor na adresu upravljača JP “Nacionalni park Fruška gora”, a jedan i u vezi sa oglašavanjem turističke ponude za kvad avanture. Oba zahteva su rezultirala prekršajnim prijavama od strane nadležne inspekcije za zaštitu prirode. Ono što najviše zabrinjava aktiviste je odgovor saobraćajne policije koji su dobili, a u kom piše da je u toku definisanje staze kojom će biti dozvoljeno kretanje kvadova i enduro motora, a koje je trenutno, nezakonito i zabranjeno Pravilnikom o unutrašnjem redu i čuvarskoj službi NP Fruška gora.

Dragana Arsić iz Pokreta “Odbranimo šume Fruške gore” kaže da je ovakav odgovor bio iznenađenje. 

Jako smo se iznenadili kada smo u odgovoru saobraćajne policije pročitali da je u toku definisanje staze koja će biti data na raspolaganje kvad vozačima i vozačima motora. To je nešto što ne smemo da dozvolimo i to bi zaista bilo diretkno kršenje zakonskih regulativa koje uređuju upravljanje zaštićenim područjima prirode, navodi Arsić smatrajući da je problem što ni čuvari prirode, ni saobraćajna policija ne rade svoj posao“. 

Trebalo je da reaguju na prva obraćanja i prijave. Mi zaista želimo da se sve reši u skladu sa zakonima koji regulišu tu oblast, a pre svega u skladu sa Zakonom za zaštitu prirode. Takvim aktivnostima nema mesta na Fruškoj gori”, ističe Arsić navodeći da je Zakon o zaštiti prirode u ovom kontekstu vrlo jasan i da postoji više aspekata ugrožavanja prirode. 

Tu je pre svega aspekt buke, jer zaštićena prirodna područja su ranjiva u tom nekom smislu, jer u šumama je biodiverzitet, kao što su ptice, kojima smeta buka. Prosto, nespojiva je buka sa zaštićenim područjem prirode. Takođe, šumski putevi, odnosno planinarske staze, fizički se uništavaju neprestanim vožnjama. Osim tih šumskih staza, oni ulaze u područja koja se ne koriste često od strane pešaka i upravljača, tako da oni zapravo uništavaju zemljani pokrivač u zaštićenom području prirode koji je takođe vredan sa ekološko-biološkog aspekta. Tako da, ima tu više elemenata zbog kojih je Zakon predvideo da su te aktivnosti zabranjene. Očigledno je da se to toleriše, pre svega od strane upravljača“, zaključuje naša sagovornica.

Da je “motoraški turizam” sve zastupljeniji u Nacionalnom parku svedoče brojni snimci i fotografije koje se mogu videti po društvenim mrežama, ali i izjave planinara i šetača koji često posećuju Frušku goru.

Zabrinjava i to što ovakva vozila utiču na bezbednost posetilaca parka.

Autor: Dragana Prica Kovačević – dragana@021.rs

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here