“POBEDIMO ASTMU”: Besplatne online konsultacije

0
999

Od svih hroničnih bolesti, astma je najmasovnija kako u svetu, tako i u Srbiji. Kako bi se zdravstvena nega i zaštita pacijentima sa ovim problemom učinili dostupnijom, Udruženje pacijenata “Pobedimo astmu i alergije” i platforma za besplatne online zdravstvene konsultacije DokTok udružili su se i organizovali seriju online savetovališta “Pobedimo astmu”, kao nastavak akcije Kec na 10, koja će se u narednom periodu održavati svake srede na DokTok platformi, a pacijentima pružiti mogućnost besplatnog savetovanja sa pneumofiziolozima Gradskog zavoda za plućne bolesti i tuberkulozu.

Procenjuje se da izmedju 5% i 10% stanovništva starijeg od 18 godina i svako sedmo školsko dete boluje od nekog oblika astme. Taj procenat je verovatno i daleko veći jer ima mnogo ljudi koji imaju simptome, ali se uopšte ne leče. Svake godine broj astmatičara rapidno raste kako se povećava nivo zagađenja vazduha, kažu iz Udruženja. “Tokom 2020. i 2021. pulmolozi nam uglavnom nisu bili dostupni. Nije bilo redovnih kontola, nije bilo spirometrija. Pacijenti sa pogoršanjem simptoma su bili primorani da se obraćaju privatnim klinikama  i pulmološkim ambulantama”, dodaje Ivana Vračar, predsednica Udruženja “Pobedimo astmu i alergije”.

Upravo stoga, a posredstvom telemedicine, kako bi pulmolozi bili dostupni i u vreme pandemije, pokrenuta su online savetovališta Kec na 10, gde su pacijenti imali priliku da u online formatu postave pitanja i reše dileme koje imaju. “Kroz ovu akciju, od oktobra 2020. do maja 2021. godine održano je 18 savetovališta, gde je čak 180 pacijenata astmatičara obavilo konsultacije sa pulmolozima Gradskog zavoda za plućne bolesti i tuberkulozu ”, navode iz Udruženja.

Ova akcija sada dobija svoj nastavak, udruživanjem sa prvom platformom za besplatne zdravstvene konsultacije DokTok. U okviru kampanje ‘’Pobedimo astmu!’’tokom decembra i januara održaće se još 6 besplatnih online savetovališta sa pneumofiziolozimaGradskog zavoda za plućne bolesti i tuberkulozu, svake srede počev od 22. decembra, gde će pacijenti u razgovoru 1 na 1 imati priliku da reše svoje nedoumice i dobiju odgovore na željena pitanja. Za savetovalištaPobedimo astmu” možete se prijaviti na DokToku brzo i jednostavno u samo nekoliko koraka.

Kao uvod u ovu akciju, kako bi asmatičari dobili odgovore na svoja pitanja, ali i upoznali se sa prednostima online konsultovanja sa lekarom, kao i samim lekarima koji će voditi savetovališta, na Instagram profilu DokTok platforme u sredu 15.12. u 18h, održaće se live online događaj “Pobedimo astmu”, gde će pneumofiziolozi Gradskog zavoda za plućne bolesti i tuberkulozu dr Ljiljana Timotijević i dr Ivana Nikolić Brstina govoriti i odgovarati na sva vaša pitanja. Ukoliko i vi imate pitanje ili nedoumice na ovu temu i želite da čujete mišljenje pneumofiziologa, svoja pitanja kao i do sada možete slati putem kanala DokTok društvenih mreža.

Podsećamo da na DokToku možete potpuno besplatno i iz udobnosti svog doma konsultovati stručnjake na ovu i sve druge zdravstvene teme, kao i za besplatnu psihološku podršku. Kreirajte svoj profil na www.doktok.rs i preuzmite svoje zdravlje u svoje ruke!

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here