PODELA FUNKCIJA: Mala bara, mnogo krokodila

1
1129

mirjanaJedan od najuspešnijih gradonačelnika Novog Sada, gospodin Jovan Dejanović, pri izboru najbližih saradnika, sem osnovnih, imao je i specifičan kriterijum: Vojvođanin obavezno, najbolje Novosađanin! Obrazložio je to vrlo jednostavno: Ko je u Novi Sad došao da se snađe on radi u svom interesu a u srcu čuva svoj Zavičaj. Kome je Novi Sad zavičaj, spreman je da radi u interesu Grada!

Ovo je, izvesno je, univerzalno pravilo, svuda primenjivo.
Svi znamo da politika i emocije nikada nisu išli pod ruku, ali na primopredaji dužnosti između sada već bivšeg i novog gradonačelnika Sremske Mitrovice bilo je nečeg dirljivog. Videli smo dva još uvek mlada čoveka koji imaju mnogo zajedničkog.

Ovog puta izbećiću očekivano: obrazovani, sposobni bla, bla… i reći: rođeni su, odrastali i žive ovde. Mnogo su uradili za svoj Grad i sve nas!

Ne morate voleti Nedimovića da bi ste poštovali ono što je vrlo vidljivo u poslednjih osam godina.

Iako je prema rezultatima izbora imao punu podršku sugrađana za još jedan mandat, on je, znajući da ide u nove profesionalne izazove,za svog naslednika predložioVladimira Petkovića koji je bio deo ovog tima koji je lestvicu podigao veoma visoko i očekivanja od njega, kao novog gradonačelnika su da nastavi trend kojim ne može da se podiči baš svaka lokalna samouprava.

[espro-slider id=12733]

Upravo zato, bilo bi dobro da makar jednom ne budemo skeptični, čangrizavi, negativni… i da mu damo malo vremena, malo vetra u leđa i šansu da nas ubedi kako će i kao prvi čovek izvršne vlasti biti jednako uspešan.
Na nivou Grada stvorena je široka koalicija, valjda da bi se odluke vezane za javni interes lakše donosile. Znam, već ima komentara o tome ko je ušao u Gradsko veće, kako je medicinskoj sestri pripalo mesto zamenika predsednika Skupštine grada…

Hajde da na tren i na ovo pogledamo realno: Da li se neko seća doprinosa bivšeg zamenika predsednika Skupštine Grada Zorana Miščevića bilo čemu? Uostalom, ni bivši predsednik Milan Kovačević, nije se baš proslavio ni na ovom, ni na drugim poljima.

FB_IMG_14683292501114185Male stranke koje posle izbora dobiju mogućnost da svog člana postave na neku značajnu funkciju trebalo bi da ponude najbolje što imaju. Liga socijaldemokrata Vojvodine kandidovala je ženu. Poštujmo ovu odluku makar zbog rodne ravnopravnosti. I setimo se da smo ipak dobro prošli, uzimajući u obzir to da smo na početku prošlog mandata sem zamenika imali i pomoćnika predsednika Skupštine grada!
Pomalo čudno je samo to što na prošloj sednici Skupštine grada nije izabran zamenik gradonačelnika.

U Statutu grada stoji sledeće: Kada odlučuje o izboru gradonačelnika, Skupština grada istovremeno odlučuje i o izboru zamenika gradonačelnika i članova Gradskog veća. Kandidate za članove Gradskog veća i kanditata za zamenika gradonačelnika predlaže kandidat za gradonačelnika. Svima je jasno da je navedeno samo forma, a da u suštini koalicioni partneri predlože svoje članove za Gradsko veće, Stranka koja je nosilac vlasti doda svoje kandidate i većini odbornika sugeriše da glasaju za predloženu listu.

Što se zamenika gradonačelnika tiče, situacija je malo drugačija. On svakako dolazi iz SNS, pa sigurno postoji opravdan razlog što ovoga puta nije izabran. U nadi da će to biti neko kompatibilan sa novim gradonačelnikom, čekamo sednicu Skupštine grada zakazanu za 26. jul.

(Mira Novković)

1 COMMENT

  1. Miščevićev doprinos je isključivo parazitski, godinama se on i njegova supruga baškare o trošku građana Sremske Mitrovice, a i sad nekom mladom čoveku zauzima mesto u Upravi za kulturu, oće čovek da bude zamenik načelnika. Preletačević koji ne bira kako da zadovolji lični apetit, usrećiće se SNS sa njim.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here