Podignut spomenik slovačkom dobrovoljcu u srpskoj vojsci

0
1271

U Sremskoj Rači, podignut je i svečano otkriven spomenik slovačkom pesniku Adolfu Svatopluku Osvaldu koji je poginuo u Srpsko-turskom ratu 1876-1878, kao dobrovoljac u srpskoj vojsci.

Spomenik Osvaldu Svatopluku podignut je u školskom dvorištu čime je obeleženo 145 godina od smrti pesnika. Adolf Svatopluk Osvald, učestvovao je u oslobodilačkim ratovima koje su Srbi vodili protiv Turske, kao dobrovoljac, a poginuo je kao pripadnik dobrovoljačkih jedinica u srpskoj Drinskoj diviziji 4. jula 1876, u bici kod Sremske Rače. 

Ambasador Slovačke u Srbiji Fedor Rosoha istakao je da mu je izuzetno drago što prisustvuje svečanom otkrivanju spomenika svom zemljaku, književniku, novinaru, na mestu gde je kao dobrovoljac boreći se za slobodu poginuo 1876. godine.

Sudbina je odredila da mu večna kuća bude ovde, u Sremskoj Rači, daleko od njegove rodne Banske Bistrice. Zahvaljujući idejnom tvorcu i inicijatoru ove akcije dr Nebojši Kuzmanoviću, ali istovremeno i nesebičnoj podršci Grada Sremske Mitrovice, plemenita misija Adolfa Svatopluka Osvalda biće otrgnuta od zaborava vremena. Isprepletenost naših naroda i u najtežim trenucima treba da bude naš ideal, naša misija da svojim angažovanjem, ali i ličnim primerom ojačavamo i produbljujemo ovaj bratski plamen koji nas vekovima spaja”, rekao je ambasador Rosoha.

„Prošlo je 145 godina od bitke kod Rače, zato treba da ispravimo grešku koja je počinjena prema Osvaldu, ova bista će da nas ponosno podseća da je jedan mlad čovek koji je pripadao drugom narodu delio sa nama ideju slobode i za nju položio život. Njegovo delo je simbol koji nekoliko vekova ujedinjuje Slovake i Srbe, skoro 500 godina Slovaci i Srbi žive na prostoru između Sava i Tantri”, rekla je mitrovačka gradonačelnica Svetlana Milovanović prilikom otvaranja.

Adolf Svatopluk Osvald je rođen 12. maja 1839. u Banskoj Bistrici. Osnovno i srednje obrazovanje završio je u Banskoj Bistrici, a od 1863 – 1866. studirao je filozofiju na Univerzitetu u Pragu. Godine 1862. je postavljen za pisara u sudu u Banskoj Bistrici, kasnije je bio urednik listova u Pragu, Budimpešti i u Slovačkoj. Pisao je priče biografije, političke komentare osvrte i vesti u češkim i nemačkim časopisima. Prevodio je sa nemačkog, poljskog i mađarskog jezika. Pisao je pod pseudonimima: A. Sv. Bistricki, Đetvan, A. S. Pohronski, Turanski, Turski, Urpinov, Urpinski.

U umetničkom delu programa nastupio je Miodrag Miša Blizanac i izveo pesmu „Srpska zastava” autora Svetozara Miletića, u aranžmanu Kornelija Stankovića. Tekst slovačkog književnika Adolfa Svatopluka Osvalda kojem je postavljen spomenik, recitovala je Ana Asud iz Kisača.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here