POSLE TRI DECENIJE: Drugovi iz bivše JNA okupili se u Mitrovici

0
1636

Mada smo se već navikli na redovna okupljana nekadašnjih maturanata, ovog vikenda se u našem gradu dogodio i jedan nesvakidašnji sastanak sasvim drugačije prirode. Drugovi iz iste čete nekadašnje JNA, iz svih krajeva ex-Jugoslavije, okupili su se upravo u Sremskoj Mitrovici.

[espro-slider id=12733]

Naime, u organizaciji Vladana Radovanovića, našeg Mitrovčanina, petnaest nekadašnjih vojnika na odsluženju vojnog roka u kasarni “Đorče Petrov” u Skoplju godine 1984/1985, skupili su se u Mitrovici kako bi evocirali uspomene na svoje vojničke dane, ali i upoznali ostale drugove iz čete ABHO izviđača sa svojim sadašnjim životnim putevima.

jnaNa skup u Mitrovicu došli su iz svih republika nekadašnje Jugoslavije, iz gradova kao što su Maribor, Ohrid, Mostar, Podgorica, Beograd, Niš, Kraljevo, Krapina. Drugim rečima, prisustvovali su pripadnici svih nacija koje su činile SFRJ.

Sada su to lekari, ekonomisti, mašinski inženjeri, a nekad su bili samo golobradi mladići kojima je bilo važno samo da odsluže svojih 15 meseci u sivomaslinastim uniformama jugoslovenske vojske.

IMG_20160806_213058Domaćin susreta Vladan Radovanović, inače medicinski tehničar u Domu zdravlja, otkrio nam je da su gosti proveli u našem gradu tri dana, da su obišli i sirmiumske iskopine, kao i Muzej Srema, ali nisu preskočili ni poznate mitrovačke kafane i, naravno, najlepšu plažu na Savi – Brione. Po njegovim rečima, Mitrovica je izabrana, ne samo zbog toga što se namestila nekako na sredini svima koji dolaze “od Vardara pa do Triglava”, već i zbog svog otvorenog panonskog srca, dobronamerno primajući u svoja nedra sve goste sa strane, bez obzira na veru i nacionalnost.

Gosti su upoznati da i danas u gradu, nakon svih trauma i ratova vođenih na ovim prostora, i dalje u slozi, pored većinskih Srba, živi i nekoliko hiljada Hrvata, Mađara, Rusina, Ukrajinaca i mnogih drugih nacija.

gordan jnaJedan od učesnika skupa bio je i Gordan Vilimanović iz Kraljeva, poznati odbojkaški sudija, inače ekonomista i vlasnik porodičnog preduzeća “NAJ komerc” koji kaže:

U Mitrovicu sam, zahvaljujući odbojci, često dolazio, što ću činiti i nadalje. Ovo je prelep grad, sa ljubaznim ljudima, divnim restoranima i lepim ženama. Drago mi je da sam se video sa svojim drugovima posle toliko godina upravo u gradu koji obiluje istorijom i tradicijom. Mislim da u svemu tome ima mnogo simbolike.”

IMG_20160806_212943Iz slovenskih Radenaca kod Maribora, u Mitrovicu je stigao Eduard Sredenšek. On je prvi put u gradu na Savi.

Ova ideja o okupljanju starih drugova iz vojske upravo na ovom mestu je izvanredna. Ja sam o istoriji Sirmiuma učio još u školi davnih dana, a sada sam imao priliku da i vidim deo te istorije na licu mesta. Žao mi je samo što je sve prekratko trajalo.”

Kako rekoše u jedan glas svi prisutni, ponovo uspostavljeni kontakt se neće prekidati, niti će ponovo čekati tri decenije da se opet vide. Kao domaćin, Vladan Radovanović je zadovoljno istakao da će se, po svemu sudeći, i dalje okupljati na istom mestu – u Sremskoj Mitrovici, gradu koji je svoj petnaestorici, nakon tri dana druženja, ostao u lepoj uspomeni.

(Milan Milivojević)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here