MITROVAČKE DEMOKRATE: Reforma ili poslednji dani

0
999

Iako na prvi pogled tako ne izgleda, posledice koje će na mitrovački odbor Demokratske stranke imati smena dr. Kendrišića sa mesta direktora bolnice, od presudnog su značaja za dalji rad stranke na ovom prostoru.

[espro-slider id=12733]

Ukoliko stranka ne smogne hrabrosti i, pre svega, snage, da se reformiše i prilagodi novonastalim okolnostima proisteklih iz same činjenice o Kendrišićevoj smeni, sa sadašnjim rukovodstvom će sasvim izvesnom krenuti putem na kom se odavno nalazi mitrovački DSS, a to je put potpunog nestanka.

Na poslednjim lokalnim izborima DS, na čijem je čelu tek zvanično Miroslav Kendrišić, a suštinski Nenad Lemajić, osvojila je šest odborničkih mandata, odnosno našla se među prve tri liste sa najviše dobijenih glasova. No, ako se uzme u obzir da je od 61 kandidata na listi, gotovo polovina iz medicinske struke, jasno je odakle vetar duva.

ds smVezani za lik i delo tadašnjeg direktora Opšte bolnice dr. Kendrišića, tako da im je od njega zavisila sudbina u poslovnom smislu ili napredak u službi, ovi zdravstveni radnici su bili čvrsto jezgro stranke po sistemu “ti meni, ja tebi”.

Ti meni posao, ja tebi stranački aktivizam, sigurne glasove i rad u predizbornoj kampanji.

Nakon što je Kendrišić smenjen sa mesta direktora, njegova gravitaciona snaga je nestala. Moć “ubeđivanja” svela se gotovo na nulu. Nije zgoreg zaključiti i da će mnogi kandidati sa liste demokrata sada pokušati da se umile novom direktoru dr. Živku Vrcelju i pređu u SNS.

Štaviše, ako se posmatraju dosadašnje tendencije u našem političkom podnebesju – ta seoba je sasvim izvesna.

ds sm 2Ono što je, svakako, nepoznanica je pitanje da li će nezvanični predsednik DS-a u Mitrovici Nenad Lemajić želeti da reformiše odbor time što će, nekako, kompenzovati odlazak gorenavedenih članova ili će nastaviti da tavori i vodi svoju političku kombinatoriku uljuljkan činjenicom da predstavlja po snazi treću listu u lokalnoj gradskoj skupštini (iza SNS i SPS).

Ukoliko odabere drugu opciju (što je malo verovatno), već za sledeće izbore “žuto preduzeće” će se morati svim snagama boriti za cenzus.

Kako je Lemajić stari politički manipulant, pre je za očekivati da će pokušati da reformiše odbor, da Miroslava Kendrišića zameni nekim drugim liderom koji će umešnije plivati političkim vodama, koji će biti harizmatičniji i nad kojim neće visiti Damoklov mač potencijalnog hapšenja zbog mnogih nerešenih finansijskih repova koje Kendrišić vuče za sobom.

Slično je u DSS pokušao da učini Vasilije Radosavljević dovodeći na mesto predsednika političkog anonimusa Mikicu Ilića umesto neposlušnog Ljubiše Šulaje. Kako se pokazalo nekadašnjem konobaru Vasi PDV-u je bolje išlo kraduckanje sopstvenih sugrađana od vođenja odbora političke stranke, te se za ovu stranku već može reći da je u Mitrovici “klinički” mrtva.

Da li će Nenad Lemajić biti umešniji i izbeći sudbinu svog nekadašnjeg kompanjona Vasilija Radosavljevića, pa nekako provući Demokratsku stranku kroz težak period, možda najteži od njenog osnivanja?

Ili će se i on truditi, poput mnogih nekada zakletih evropejaca i đinđićevaca, da dokaže kako, ipak, svi putevi vode u SNS.

(Milan Milivojević)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here