SVI MITROVAČKI MINISTRI

2
1360

Mada je imenovanje Branislava Nedimovića na mesto ministra poljoprivrede ovih dana u gradu na Savi postao opšte poznati podatak, manje se zna da su u dosadašnjim državnim vladama bila već  imenovana dva naša sugrađanina.

[espro-slider id=12733]

Reč je o Goranu Matiću, ministru informisanja u kabinetu Momira Bulatovića i Jovanu Baboviću, ministru poljoprivrede u kabinetu Mirka Marjanovića.

Doktor agronomskih nauka Jovan Babović je na čelo ministarstva poljoprivrede došao 1997. godine i ostao do promena 2000. godine. Pre toga dugo vremena je bio jedan od rukovodilaca PIK “Sirmium”-a, koji je u to vreme imao oko 15 hiljada zaposlenih.

Nakon smene završio je u grupi od 16 Slobinih ministara protiv kojih su 2001. godine podnete krivične prijave zbog pronevere i nenamenskog trošenja državnih sredstava.  Po pisanju medija protiv Jovana Babovića se vodi istraga jer je, navodno, oštetio budžet Srbije za skoro 25 miliona dinara zaključujući štetne ugovore sa preduzećima poput “Mone” i turističke agencije “Cepter pasport”.

Kada je reč o Goranu Matiću, on je postao ministar početkom 1999. godine, da bi na čelo sekretarijata za informisanje tadašnje SR Jugoslavije došao u oktobru iste godine, gde je ostao do peto-oktobarskih promena. Iz politike se u potpunosti povukao 2003. godine i danas se bavi konsultantskim poslovima.

Ostao je upamćen po tome što je za vreme svog mandata omogućio nagli razvoj medijske scene, jer je za samo dve godine registrovano preko 2000 javnih glasila.

Put Branislava Nedimovića nešto je drugačiji. On je 2008. postao gradonačelnik Sremske Mitrovice sa nepunih 30 godina.

Kada sam postao gradonačelnik, Mitrovica nije ovako izgledala. U grad se ulazilo preko kaldrme i pored deponija smeća. U međuvremenu, dovedeno je mnogo investitora u grad, a započeli smo i reformu lokalnog obrazovanja kako bi ga doveli u sklad sa potrebama investitora, kaže Nedimović rezimirajući osmogodišnje vođenje grada.

Aleksandru Vučiću se preporučio tokom majskih poplava 2014. godine, nakon čega je njegova grupa građana postala deo SNS-a.

S obzirom na katastrofalno zatečeno stanje, funkcija ministra poljoprivrede pojavila se pred Nedimovićem kao nimalo lak zadatak. Sremci posebno ulažu nade u njega, a s obzirom da mu je mandat tek započeo, biće vremena i prilike da se govori i o rezultatima.

(M. M.)

2 COMMENTS

    • U tekstu je reč o periodu nakon raspada SFRJ, dakle od 1992. godine kada je formirana SR Jugoslavija od Srbije i Crne Gore.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here