Poslodavac nudi platu od 2.000 evra, ali nema ko da radi: „SVI BI DA VODE DRŽAVU, A NIKO ČAK NI ZANAT NE ZNA!“

0
2575

Jedan poslodavac, koji je insistirao na anonimnosti, pre dva meseca je na oglasu za posao ponudio platu od čak 2.000 evra zbog nemogućnosti pronalaska radnika!

Prosečna zarada (bruto) u Srbiji, obračunata za jul 2022. godine iznosila je 89 330 dinara, dok je prosečna zarada bez poreza i doprinosa (neto) iznosila 64 731 dinar.

Među najplaćenija zanimanja spadaju diplomirani inženjeri informacionih tehnologija, diplomirani inženjeri elektrotehnike i računarstva, diplomirani inženjeri elektronike, profesori matematike, fizike, informatike i računarstva, nastavnici/profesori stranih jezika i lekari s odgovarajućim specijalizacijama (anesteziolog, kardiolog, oftalmolog, ginekolog)

Ipak kada je u pitanju niže obrazovanje poslodavcima je najteže da nađu vodoinstalatere.

Zbog velikog deficita, poslodavac koji nije mogao da nađe vodoinstalatera ponudio je platu od 240.000 dinara. Proširio je oglas na nivou cele Srbije. Ukoliko neko ne živi u Beogradu i dolazi iz unutrašnjosti, poslodavac je ponudio i smeštaj – navode primer iz Infostuda situaciju koja se dogodila pre dva meseca.

„Svi bi da upravljaju državom, sve znaju, a niko ni najobičnijeg zanata nema. Sami menadžeri, a pravog stručnjaka ni od korova. Ne može se kukati na državu, a ceo dan visiti na fejsbuku.“- jadikuje poslodavac navodeći da će pokušati da nađe radnike na tržištima Albanije i Severne Makedonije, koristeći mogućnosti koju mu pruža „Open Balkan“.

Pored pomenutih vodoinstalatera, sa srednjom školom ili zanatom, najbrže do posla dolaze operateri na CNC mašinama, zavarivači, knjigovođe, računovođe, negovatelji, medicinske sestre (specijalista instrumentiranja), kuvari, radnici na obezbeđenju – tehničari obezbeđenja, tesari, zidari, armirači…

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here