Povređen radnik u klanici „Srem Šid“: PREVEZEN U KLINIČKI CENTAR SRBIJE

0
6031

Jedan radnik teško je povređen u nesreći koja se dogodila u klanici „Srem Šid“. On je povređen u predelu gornjeg ekstremiteta, te je prevezen u Klinički centar Srbije gde je po prijemu na odeljenje ortopedije i operisan. Prema poslednjim podacima on je u stabilnom zdravstvenom stanju i pod stalnim je nadzorom lekara.

Prema saznanjima Sremske televizije, teška telesna povreda radnika dogodila se u subotu u klanici “Srem Šid”, a juče su izašli na teren predstavnici Inspekcije rada.

Prema proceduri, u skladu sa zakonom, inspektori rada bi trebalo da uzmu izjave o tom događaju od povređenog, od očevica, kao i od neposrednog rukovodioca. Utvrđuje se kako je došlo do povrede, kao i odgovornost lica ukoliko postoji, Inspektori rada će pregledati dokumentaciju iz oblasti bezbednosti na radu i utvrditi da li je zaposleni prošao tu obuku, kao i ispravnost uređaja i mašina ukoliko su podlozne periodičnom pregledu.

Potrebno je da poslodavac dostavi dokaz o urađenom pregledu kod licenciranog pravnog lica, kao i da je taj izveštaj pozitivan. Potom inspektor rada sačinjava zapisnik, donosi rešenje o otklanjanju nedostataka ukoliko postoje, i u skladu sa tim, ukoliko ima elemenata za to, podnosi prekršajnu ili krivičnu prijavu.

Kada se završi proces lečenja povređenog radnika komisije utvrđuju odštete. Lekarska komisija ocenjuje da li je i do kog procenta invalidnosti došlo, te koja je materijalna odšteta za tu vrstu invalidnosti.

Procenjenu odštetu poslodavac je dužan da isplati. Povređeni pacijent trenutno se nalazi na odeljenju otrotpedije i u stabilnom je stanju. Inspekcija će utvrditi ko je odgovoran za povredu koja se dogodila na radu.

Ukoliko je do povrede došlo usled propusta od strane poslodavca, poslodavac snosi određene posledice. To su najčešće novčane kazne, ali ukoliko je propust teže prirode može da usledi i krivična prijava.

(STV)

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here