Poziv za dobrovoljno služenje vojnog roka

0
396

Centar Ministarstva odbrane Republike Srbije Sremska Mitrovica organizovao je na Trgu Ćire Milekića promociju služenja vojnog roka. U toku je poziv za dobrovoljno služenje vojnog roka pod oružjem i prijava za vojnostručno osposobljavanje za rezervne oficire.

Pravo da konkurišu imaju svi zdravstveno sposobni državljani Srbije koji u 2023. godini navršavaju od 19 do 30 godina, a koji prethodno nisu odslužili vojni rok sa oružjem. Kandidati se mogu prijaviti neposredno i u mitrovačkom lokalnom centru Ministarstva odbrane, nekadašnjem vojnom odseku, takođe preko portala e-Uprave i na šalterima pošta na celoj teritoriji Srbije.

Posle podnošenja prijave za služenje vojnog roka, kandidati se upućuju na lekarske preglede i psihološka ispitivanja u nadležnim vojnozdravstvenim ustanovama. Nakon završetka lekarskog pregleda regrutna komisija ocenjuje sposobnost kandidata za vršenje vojne službe i zatim na osnovu stečenih kvalifikacija, znanja i veština, i na osnovu rezultata prethodno izvršenih lekarskih pregleda, kandidatima određuju rod ili službu i vojnoevidencionu specijalnost. Uvažavaju se i želje regruta za određeni rod ili službu pod uslovom da ispunjavaju ostale propisane uslove.”- objasnio je major Miroslav Blagojević, načelnik Centra Ministarstva odbrane Sremska Mitrovica.

Po njegovim rečima, obuka se sastoji od vojnostručne i fizičke obuke. U sklopu vojnostručne obuke obučavaju se u rukovanju ličnim naoružanjem, u izvođenju osnovnih taktičnih radnji i postupaka u borbi i savladavaju osnovne sadržaje iz strojevog pravila i pravile službe VS. U okviru fizičkog vežbanja bave se sportom.

Prijave su otvorene tokom cele godine. Uput kandidata na služenje vojnog roka obavlja se tokom četiri roka u toku jedne kalendarske godine – 1. marta, 1. juna, 1. septembra i 1. decembra.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here