Predsedik opštine IRIG davao pare iz budžeta SVOM udruženju: UPRKOS ZAKONU, odbornici NEĆE njegovu smenu!

0
2935

Predsednik iriške opštine Stevan Kazimirović, na osnovu istrage koju je sprovela Agencija za borbu protiv korupcije, optužen da je prekršio zakon i došao u sukob interesa

Skupština opštine Irig odbila je preporuku Agencije za borbu protiv korupcije za razrešenje predsednika opštine, Stevana Kazimirovića.

Stevan Kazimirović je na osnovu istrage koju je sprovela Agencija za borbu protiv korupcije optužen da je prekršio zakon i došao u sukob interesa.

Pored toga što je predsednik opštine, Kazimirović je i zakonski zastupnik  Kulturno-umetničkog društva „Zmaj“. 

On je tri puta – 30. aprila 2015. godine, 24. maja 2016. godine i 26. jula 2017. godine potpisao ugovor o dodeli novca KUD-u „Zmaj“ na čijem je čelu bio, što bi faktički značilo da je sklopio ugovore sam sa sobom.

Kazimirović je bio na čelu pomenutog kulturno-umetničkog društva od juna 2014. godine do pred kraj jula 2017. godine.

U izveštaju imovine na sajtu Agencije za borbu protiv kriminala, samo je 2015. godine prijavljeno da je Kazimirović upravnik Doma kulture Irig, narednih godina ništa nije zavedeno. 

Agencija je u januaru 2019. godine tražila razrešenje dužnosti predsednika Kazimirovića, ali ista nije usvojena.

Kako je vidljivo u odluci koja je 22. aprila ove godine objavljena u Službenom listu opštine, na osnovu stava odbornika SNS i Lige, ne prihvata se inicijativa Agencije za borbu protiv korupcije. U obrazloženju ovakve odluke lokalnih funkcionera navodi se da je predsednik Skupštine opštine upoznao odbornike sa odlukom Agencije u martu, a tom prilikom su oni izvršili uvid u APR i videli da Kazimirović u tom trenutku nije zastupnik KUD-a „Zmaj“ – što je i tačno jer je do tada Kazimirović već postavio drugog zastupnika. Takođe su, kaže se u obrazloženju, proverena pravdanja sredstava i utvrđeno da je novac potrošen namenski.

Na osnovu prethodno pomenutih radnji… da je za utvrđivanje predloga dnevnog reda i za održavanje sednice potrebna politička volja, koja u ovom momentu ne postoji jer je predizborna godina, zaključeno je da nije potrebno stavljati u predlog dnevnog reda predmetnu inicijativu„, kažu odbornici, koji su potom i obavestili Agenciju o tome.

Agencija je još jednom tražila poštovanje odluke o razrešenju, ali su odbornici već odlučili da će je ignorisati.

Iz opštine Irig se nisu javili da bi prokomentarisali pomenuti slučaj.

Kazimirović je, inače, neposredno pre funkcije predsednika opštine promenio stranku – iz Demokratske stranke preleteo je u Srpsku naprednu stranku.

(espreso.rs)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here