Štrajk prosvetara zbog napada na direktora

0
2968

Prosvetni radnici u Sremskoj Mitrovici stupili su danas u štrajk upozorenja nakon što je učenik napao direktora Osnovne škole “Jovan Jovanović Zmaj” . Traže status službenog lica za sve prosvetne radnike.

Nastavnici nisu održali prvi čas.

Odluka o štrajku doneta na sastanku gradskog Sindikata prosvetnih radnika, Sindikata “Nezavisnost” i Sindikata obrazovanja Srbije zbog “sve učestalijih incidenata u kojima su ugrožena prava dece i zaposlenih u školama“.

“Incident koji se dogodio 16. oktobra, kada je maloletno lice fizički napalo direktora škole, poziv je za sve zaposlene u prosveti na reakciju”, naveli su sindikati u saopštenju.

Oni su zatražili status službenog lica za sve prosvetne radnike, izmena Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, izmene pravilnika o određivanju društveno korisnog rada i izmene pravilnika o protokolu postupanja u slučajevima nasilja.

Ipak, na naše pitanje zašto su Sindikati, ovom prilikom, preuzeli ulogu glasnogovornika direktora škole (koji nije sindikalni član), a na slične incidente u proteklih desetak godina nisu reagovali, kada su bili ugroženi ili napadnuti prosvetari i druga deca – predstavnik Sindikata nije imao odgovor.

(M. Milivojević)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here