Pretnje zbog istrage o krađi beba: KO TO ŽELI DA ZATAŠKA ISTINU?

1
6244

Udruženje roditelja koji sumnjaju da su njihova tek rođena deca nestala iz pokrajinskih bolnica i porodilišta procenjuje da je u Vojvodini od šezdesetih godina prošlog veka do 2000. nestalo više desetina hiljada beba.

Istovremeno, zvanična statistika kaže da je u tom periodu proglašeno mrtvim 240.912 novorođenčadi širom Srbije, od čega se za polovinu sumnja da su nestala. Od te polovine bar pola je nestalo sa područja Vojvodine, kažu u Udruženju roditelja. Vojvođanski roditelji bore se još od 2002. da saznaju šta se desilo njihovim mališanima, ali bezuspešno.

Po njihovim rečima, sve krivične prijave koje su podnosili – Tužilaštvo po pravilu odbacije!

Najgora situacija, pored “Betanije” u Novom Sadu, jeste i u porodilištu u Sremskoj Mitrovici. Svaki zahtev za uvid u dokumentaciju u završavao se odgovorom da su dokumenta uništena.

Čak i kad dobijemo do dokumentacije, papiri su nekvalitetni, traljavo zavedeni, bez potpisa… U obdukcionim nalazima uvek pišu isti razlozi smrti dece, kao da su prepisivani – uglavnom problemi sa plućima ili sepsa. Neke nalaze smo proverili u Higijenskom zavodu i ispostavilo se da su bili negativni na sepsu – kažu u Udruženju roditelja nestale dece.

Posebne “brljotine” roditelji su nalazili po matičnim službama, gde su upisivana deca bez imena i prezimena, ali sa jedinstvenim matičnim brojem iako su navodno mrtva!

Iz dokumentacije je ispalo da su deca nestajala negde na putu od porodilišta ili bolnice do pogrebnog preduzeća, jer ni do jednog groblja njihova tela nisu stizala – otkrivaju u Udruženju – Najfrapantniji slučaj desio se nedavno, kada je Tužilaštvo jednoj majci, čija je beba navodno umrla 1999, odgovorilo da nema razloga za istragu jer je telo kremirano 2007!

Kao šlag na tortu, u poslednjih nekoliko dana, dodeljena je i policijska zaštita Radiši Pavloviću, članu Komisije za istragu o sudbini novorođenčadi.

Pavloviću i članovima njegove porodice određena je zaštita nakon što je preko telefona počeo učestano dobijati pretnje smrću.

U toku je istraga o pretnji koju sam dobio telefonom, gde mi je jedna osoba, čiji je identitet utvrđen, zapretila da će mi prosuti creva. Zna se i nalogodavac te pretnje, reč je o osobi iz Beograda – navodi Pavlović u izjavi za beogradske Novosti.

Pavlović navodi i da su mu bušili i gume na automobilu, odvijali šrafove na točkovima.

Ne plašim se i nemam problem da javnost i dalje obaveštavam o našim aktivnostima. Pomažemo ljudima koji traže svoju decu i nećemo stati – navodi on.

Nakon svega, pitanje za Tužilaštvo koje se ne meša u svoj posao i za ostale nadležne državne organe je:

Ko to ne želi da se sazna istina o nestalim bebama?

(Milan Milivojević)

1 COMMENT

  1. Žele da zataškaju istinu svi koji su uzeli decu, oni koji su im to omogućili i mnogi čiji posao zavisi od tih istih „ljudi“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here