PRIČE IZ SREMA: Bivša novinarka zamenila pero sa vinotekom

0
931

 

Svi putevi preko Fruške gore stižu do Banstola, a na njemu najveća vinoteka u kojoj se mogu dobiti sva vina proizvedena u Fruškogorju, od Neština, Banoštora, Čerevića, Petrovaradina, Sremskih Karlovaca, Čortanovaca, Iriga, Erdevika, Surduka…

PIŠE: Smiljka Kostić

U vinoteci „Fruškogorje“, koju vodi bivša novinarka lista ”Politika”, Danica Radović, u ponudi je preko 150 vrsta vina iz četrdesetak vinarija sa ove pitome planine, a i šire.
U blizini manastira Krušedol i Velike Remete, vinoteka ” Fruškogorje” jedina je regionalna vinoteka, ne samo u ovom poznatom vinogorju i u Vojvodini, već i u Srbiji.

Odlučila sam da omogućim svim, malim i velikim vinarima da izlože svoje proizvode na jednom mestu. Tako je nastala ova vinoteka u vikend naselju na Banstolu. Odavde svi putevi vode kroz Frušku goru, prema manastirima i svetinjama, pa tako svi imaju šansu da zastanu, predahnu, degustiraju vino, koje je melem za dušu – priča Danica dok nudi fruškogorski bermet, proizveden u šest različitih vinarija.

Razlog za osnivanje ove vinoteke, kaže nije bila samo želja za prodajom vina, već i širenje kulture vina, odnosno upoznavanje kupaca sa vrstama ovog pića, običajima, načinom na koji se piju i u kojoj prilici, na kojim temperaturama.

Mnogo više se vina ovde degustiraju, pomalo prodaju, ali se sve više čuje i za ovo mesto, pa prolaznik ima osećaj da je slučajno zalutao u dvore boga Bahusa, a Danica se smeška i uz crno vino nudi, ratluk i žele sa bermetom. I baš taj ratluk i žele, uz gutljaj dobrog crnog vina deluje božanstveno.

Fruškogorje je prebogato grožđem i vinom, ali usitnjenost vinarija i vinara je veliki problem, nemate pregled stanja na ovom terenu i zato sam se odlučila da otvorim vinoteku fruškogorskih, autohtonih vina sa ovog područja . LJudi se ovde bave vinogradarstvom i vinom vekovima, odavde su snabdevani carski dvorovi dobrim vinom. I danas je vino kvalitetno, vrhunsko, samo ga treba prikazati, približiti ljudima. E taj posao sam, mada težak, preuzela i već ima rezultata. U početku sam ovde samovala, sada sve češće dolaze gosti sa svih strana, autobusi sa turistima koje posećuju fruškogorske manastire svrate, probaju vina, poneko i kupi i ja sam zadovoljna – priča Danica.

Kod nje na Banstolu je kao na dvorovima, vina svih bukea i ukusa, najlepši nektar iz fruškogordkih vinograda, na policama vino bolje od boljeg, a vlasnica poručuje.

Ovo jeste vinski raj, ovde mirisi fruškogorskog nektara blagougodno opijaju i malo je onih koji se ne vraćaju na Banstol, da probaju još koje vino, spremano na stari način u starim fruškogorskim podrumima, zato sva ova vina mirišu na ljubav, na Frušku goru, na lepotu ovozemaljsku. To me ovde drži i srećna sam kad vidim ljude zadivljene ovom izobilju koje je im je na raspolaganju – zaključuje vlasnica vinoteke, riznice blaga proizvedenog na sunčanim padinama Fruškogorja.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here