PRIČE IZ SREMA: Čovek koji pravi mačeve za Nemanjiće

0
2081

Slobodan Marinić zavoleo stari zanat. Ovim poslom se bavi već 12 godina

PIŠE: Smiljka Kostić

Istorija srednjovekovne Srbije beleži bezbroj bojeva. U tim bitkama isticali su se mnogi srpski junaci, vitezovi. A kakvim mačevima su se oni borili, danas od zaborava pokušava da sačuva Slobodan Marinić, iz Sremske Mitrovice. Ovaj dvadesetdevetogodišnjak, koji u svojoj radionici izrađuje mačeve, dobio je priliku da svoje umeće predstavi i u serijalu koji se upravo snima „Krunisanje Stefana Prvovenčanog: Prva nemanjićka kraljevina“.

– Za mene je ovo velika odgovornost, jer je reč o mačevima iz vremena Nemanjića, ali i velika čast i obaveza. Ovo je ostvarenje mog kovačkog sna – ne krije oduševljenje Slobodan, koji očekuje da će se posle završetka snimanja serije mačevi naći na aukciji, a prikupljeni novac iskoristiti u humanitarne svrhe.

Slobodan Marinić, student veterine, kaže da je ljubav prema nakovnju i čekiću otkrio pre 12 godina. Do sada je iz njegove radionice izašlo više od 50 kovanih mačeva, a posebno izdvaja repliku srednjovekovnog srpskog mača koji je izložen u Valjevskom muzeju.

Od samog početka bavljenja kovanjem mačeva želeo sam da saznam kako su izgledali mačevi srpskih vitezova.

Istražujući tu temu, put me je vodio kroz muzeje, gde se danas čuvaju autentični srpski mačevi. Mač srpskih vitezova iz 14. i 15. veka je veoma jedinstven i karakterističan po svom obliku, izvijenoj nakrsnici u obliku slova S, četvrtastoj jabuci, kao i po svojoj veličini – objašnjava Slobodan.

Marinić je dobio priliku da za potrebe snimanja serije o Stefanu Nemanji napravi mačeve njegovih sinova Stefana Prvovenčanog i Vukana, odnosno mač Adama, kapetana garde, Fridriha Prvog Barbarose, imperatora Svetog rimskog carstva, i mač vizantijskog cara Manojla.

Slobodan, koji je član Udruženja za očuvanje starih zanata i veština „Beli orlovi“, u čast održavanja Međunarodnog viteškog festivala „Despot Stefan Lazarević – Manasija“, poklonio je Tomislavu Nikoliću, predsedniku Srbije, repliku mača despota Stefana.

 

 

(text/foto: NOVOSTI)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here