OSTEOPOROZA – bolest šupljikavih kostiju

0
1805

Poznato je da unos dovoljne količine kalcijuma čini naše kosti zdravim i jakim. Samim tim smanjuju se šanse da obolimo od osteoporoze.

PIŠE: Snežana Simić, nutricionista – dijetetičar

Osteoporoza je progresivna bolest, koju karakteriše smanjena gustina kostiju. To dovodi do smanjenja čvrstine kostiju i porasta rizika za nastanak preloma kosti. Najugroženiji su kičmeni pršljenovi i butna kost.

Prelomi mogu nastati prilikom lakših trauma ili čak bez povrede (spontani prelomi). Najpodložnije su žene nakon ulaska u menopauzu i to zbog smanjenog lučenja estrogena. Ovaj hormon pomaže apsorpciju kalcijuma i održava kosti jakim. Dobro izbalansirana ishrana i fizička aktivnost su ključni u prevenciji osteoporoze.

Adekvatan unos kalcijuma i vitamina D, umereno izlaganje suncu i fizička aktivnost veoma su važni naročito u detinjstvu i kasnije u mladosti, kada se kosti formiraju i rastu. U mladalačkom periodu se formira najviše koštane mase, koja se prirodno sa godinama smanjuje. Slabe kosti su posledica i loših životnih navika kao što je pušenje, unos alkohola i kafe, ali i prevelik stres. Neka istraživanja pokazuju da i omega 3 masne kiseline mogu da doprinesu zdravijim kostima.

Namirnice koje su bogate kalcijumom su: losos i skuša, kelj, blitva, šareni pasulj, soja, sardina, brokoli, susam, suve smokve. Namirnice sa kiselom reakcijom dovode do smanjene apsorpcije kalcijuma. Treba unositi namirnice sa baznim dejstvom. Takođe i hrana bogata fitatima smanjuje iskoristljivost kalcijuma i zbog toga namirnice bogate kalcijumom i one bogate fitatima, ne treba kombinovati u istom obroku. Namirnice koje sadrže fitate su žitarice, mahunarke, semenke i koštunjavo voće.

Kako bi kalcijum pravilno forimarao kost, neophodni su magnezijum i fosfor kojih ima dosta u jezgrastom voću i zelenom lisnatom povrću.

S obzirom na način ishrane zapadnih zemalja, kao i moderan način života sa manjkom fizičke aktivnosti, ni ne čudi da je stopa obolelih od osteoporoze u sve većem porastu. Zbog toga treba obratiti pažnju na ishranu kako kod dece, tako i kod odraslih.

Snežana Simić,
nutricionista – dijetetičar
Kontakt: simicsnezana022@hotmail.rs
kontakt telefon: 060 1403050

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here