PRIČE IZ SREMA: Istoričari koji prave najbolju rakiju

1
4825

Mladi bračni par Srđan i Vanja Solarević započeli sopstveni biznis u Bešenovu i ne kaju se. Posle završetka fakulteta nisu našli posao i vratili se na selo

PIŠE: Smiljka Kostić

Kada su posle završenih studija istorije shvatili da istoričara ima više nego što ih je potrebno, mladi bračni par, Srđan (28) i Vanja Solarević (27), doselio se u Bešenovo kod Sremske Mitrovice i pokrenuo sopstveni biznis. Dvoje istoričara danas su vlasnici destilerije „Kazanče“, u kojoj proizvode rakije od breskve i šljive, medovaču, a u planu im je da pokrenu i proizvodnju jabukovače. U prvoj godini rada, proizveli su 500 litara rakije od breskve i toliko od šljive, dok će medovače biti oko stotinak litara. Svoj povratak na selo smatraju dobrom odlukom.

Čim su diplomirali istoriju na fakultetu u Novom Sadu, Solarevići su dali sebi rok od jedne godine da nađu posao. Kad nisu uspeli u tome, Srđan je predložio svojoj supruzi Vanji da se presele na njegovo porodično imanje, kako bi iskoristili prednosti koje nude južne padine Fruške gore. I tako rešiše da pokrenu destileriju. Istoriju, kako kažu, nisu zaboravili, ali ni napustili, te se na nju rado podsećaju uz čašicu rakije, sa svojim prijateljima i klijentima.

Nisam se mnogo dvoumio, niti mi je krivo što sam se vratio u svoje selo. U junu prošle godine „Kazanče“ je i zvanično registrovano. Do tada, okončali smo najveći deo poslova na adaptaciji i kompletnom uređenju postojećih objekata, kao i na nabavci opreme neophodne za rad – kaže Srđan.

Prva godina proizvodnje, kaže, prošla je iznenađujuće dobro.

Prvi put smo se susreli sa novim mašinama, kazanima, ali je sve proteklo dobro i lako. Sredinom novembra završili smo proizvodnju, a kada je započet proces u kom rakija treba da odleži, morali smo da radimo analize. Bavili smo se akcizom i papirologijom, koja nam je pala teže od svakog fizičkog posla – priča Vanja, koja ranije nije imala priliku da boravi na selu jer je rođena Novosađanka.

Iako nisu sumnjali u svoj rad i proizvod, Solarevići su bili zadovoljni kada su analize potvrdile da njihova rakija zadovoljava sve parametre vrhunskog proizvoda. U decembru su započeli prodaju i, kako napominju, zasad su zadovoljni učinkom.

Novi smo na tržištu, pa do restorana, kafića i drugih objekata teže dolazimo. Do kraja ove godine očekujemo da ćemo postići neke konkretne dogovore – nada se Srđan.

Svesni da se ne mogu porediti s većim proizvođačima, stavivši kvalitet ispred kvantiteta, nisu želeli da otkupljuju rakiju drugih proizvođača, na šta kao registrovana destilerija imaju pravo.

Hteli smo da sami proizvedemo, da postignemo vrhunski kvalitet, bez obzira na količinu. Imamo nešto našeg voća, a nešto smo kupovali. Kada smo počeli sa poslom, mislili smo da treba mnogo manje para, međutim, samo za opremu je potrebno najmanje 10.000 evra – kaže Srđan.

Ako sve bude išlo po planu, Vanja i Srđan će proširiti svoj posao – seoskim turizmom. Tu će im, kako napominju, istorija biti od velike pomoći, pa će uz rakiju, svojim kupcima pričati i o prošlosti Srema i Fruške gore.

Uprkos činjenici da sve više mladih napušta svoja seoska imanja, Solarevići poručuju da se povratak na selo isplati.

Uvek sam više volela prirodu i tišinu. Posebno je u ovom poslu prednost to što si sam svoj gazda. Iako smo maštali da se bavimo istorijom, započeli smo neke druge poslove i mislim da će nam, gledano na duže staze, biti znatno isplativiji. Mi smo odluku da dođemo u Bešenovo doneli zajednički, stojimo iza nje i kako vreme protiče, sve više smo sigurni da smo doneli pravo rešenje – zaključuje Vanja.

1 COMMENT

  1. Niko nema sto Srem ima, s’jedne strane Dunav, a sa druge Sava, prelepe Sremice, a izmedju Fruska Gora…prelep je i divan kiceni Srem. Volim ga najvise na svetu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here