PRIČE IZ SREMA: Lečenje pomoću vazduha iz košnica

2
3878

Pčelar iz Sremske Mitrovice rešen da otvori prvu apikomoru u Srbiji. Pacijenti će moći da isprobaju tretman već dogodine u martu

PIŠE: Smiljka Kostić

Med i drugi pčelinji proizvodi predstavljaju pravo bogatstvo vitamina, minerala i belančevina, a pčelar Dragan Majkić iz Sremske Mitrovice otišao je korak dalje. On je počeo izgradnju prve apikomore u Srbiji, u kojoj će se pre svega osobe koje pate od respiratornih oboljenja inhalirati uz pomoć vazduha iz košnica. U drvenoj montažnoj kućici, za početak nalaziće se četiri košnice sa pčelama i opremom za inhalaciju, a kako vlasnik najavljuje, prvi pacijenti bi mogli da je isprobaju već u martu sledeće godine.

 – Da bi se neko bavio pčelarstvom, nije potrebno samo umeti, već i voleti – smatra Dragan, koji je u ovom poslu tek četiri godine. U pčelinjaku, gde ima 90 košnica, pravi razne vrste meda, a kada je jednom prilikom u razgovoru sa kolegom Arminom Nuhanovićem iz Bihaća, čuo da je ovaj napravio „prirodnu apikomoru“, odmah je odlučio da se oproba i u tome.

Čovek mi je mnogo pomogao, ne samo idejom. Preko njega sam kupio opremu u Sloveniji, i sada čekam da završim objekat, kako bih mogao da je montiram – priča Dragan, pokazujući nam masku koja je upravo stigla.

Drvena montažna prostorija imaće oblik košnice i biće dimenzija dva puta dva metra, u kojoj će se nalaziti četiri košnice sa pčelama.

Maska se stavi na nos i uz pomoć cevi udiše se direktno vazduh iz košnica. Naravno, pčele od mrežice ne mogu da prođu kroz cev, a pacijent ih ne ometa u radu. Za jedan tretman je dovoljno pola sata, ili pet tretmana u 10 dana, kako bi se osetio efekat – pojašnjava vlasnik buduće prve apikomore u našoj zemlji.

Terapija u apikomorama sprovodi se već u Sloveniji, BiH, Nemačkoj, Turskoj, Rumuniji i Rusiji.

Uz pomoć ove terapije, moguće je lečiti čak i teška oboljenja respiratornog sistema. Ovu lekovitost vazduha iz košnica potvrdile su i mnoge naučne studije, koje su poslednjih godina rađene na univerzitetima širom sveta – naglašava Dragan.

Ovaj objekat će se nalaziti u naselju Koruška, na Fruškoj gori. Udaljen je 30 kilometara od Sremske Mitrovice i isto toliko od Novog Sada.

Od prvog, do poslednjeg dana, tretmani će biti besplatni. Ne želim da naplaćujem, hoću da pomognem deci, odraslima koji imaju problema sa disajnim putevima. Ionako sam stalno u pčelinjaku, a ovako ću imati dodatno društvo – kaže uz osmeh naš sagovornik, kojem je u ovom poslu najveća podrška supruga Snežana i njihovih dvoje dece.

Apiterapija se koristi kod brojnih zdravstvenih problema, najčešće kod respiratornih smetnji, bronhitisa, pogodna je za jačanje otpornosti organizma, a korisna je i protiv stresa.

 

 

Izvor:  http://www.novosti.rs/vesti/srbija.73.html:685193-Inhalacija-iz-kosnice

2 COMMENTS

  1. Ovo je odlicna ideja. Nista ne mora naplacivati, a vratice mu se mnogostruko vise jer ce roditelji kupovati med od njega kad dovedu decu na besplatan tretman. Ovo je pravi preduzetnik – inovator.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here