Mladi Kuzminci u borbi za bolji život: APSOLVENTI PEKU PALAČINKE

0
2494

Zahvaljujući vrednom bračnom paru Andrijani i Cvetinu Blagojeviću iz Kuzmina, njihova palačinkarnica „Činki-linki“ se, bez sumnje, pokazala kao pravi poslovni potez.

Iako smo apsolventi na fakultetima, rešili smo da jedno vreme ne dajemo ispite nego da ostanemo u zavičaju, zaradimo neki dinar i krenemo sa pečenjem palačinki jer smo do sada od poljoprivrede jedva sastavljali kraj sa krajem. Radnju smo otvorili pored zgrade OŠ „Branko Radičević“, pa su nam đaci glavni kupci. Palačinke pravimo po receptu baka pa onda nije ni čudo što ih deca stalno traže. Kako kažu, dobar glas se daleko čuje, pa nam navrate i sladokusci iz Bosne, a nedavno su nam gosti bili i bajkeri iz Nemačke – priča vredna Andrijana i dodaje:

– Pošto sam apsolvirala nemački jezik lepo sam se ispričala sa njima. Oni su oduševljeni Srbijom. Zadovoljni su kvalitetom i našom uslugom i obećali su da će opet doći kod nas. Selo je oživelo zahvaljujući našem novom poslu pa bi sada mladi mogli da krenu našim putem i nešto otvore. Tako bi se zadržala omladina da ne ide u obližnje gradove. Ali da bi se od nečega krenulo država se mora uključiti da im pomogne da dođu do posla i počnu sa nekim malim biznisom.

Cvetin, koji je takođe za jedno vreme ostavio fakultet, apsolvirao je informacione tehnologije ima svoju priču:

Kad smo videli da se od poslova sa njive i gajenja svinja sve teže živi rešili smo da se i u ovom poslu oprobamo i na našu sreću dobro je krenulo. Lepo zarađujemo i svaki dinar viška ulažemo u proširenje proizvodnje. Pre izvesnog vremena krenuli smo da pečemo pice koje takođe imaju dobru prođu. Sve ovo radimo jer treba preživeti ova teška vremena i odgajiti našeg sina Mateju. Supruga i ja smo veliki borci. Teško je raditi više poslova u isto vreme, ali se mora. Ono što posebno ističem, niko nam ništa nije pomogao. Sve smo stvorili nas dvoje.

U razgovor se opet uključuje Andrijana.

– Prinose sa njiva prepolovile su tropske vrućine. Dobro je, što bi rekao naš narod, što smo konačno shvatili da više nema vremena za gubljenje. Videćemo šta će se desiti 3. septembra na sajmu poljoprivrede u Novom Sadu oko otkupa i svega što muči seljaka.

Andrijana i Cvetin vole basket tri na tri, pa su i ove godine bili sponzori turnira koji je održan proteklog vikenda.

Kuzmin je pun talentovane dece za basket pa smo rešili da ih okupimo i pomognemo im. Po nama to je prava stvar. Posebno smo radosni što su smo se dogovorili da se ubuduće turnir zove po našoj palačinkarnici.

Nepravda bi bila ne pomenuti talentovane trojkaše, a najbolji među njima je Jovan Ikić koji nosi dres Srema iz Sremske Mitrovice. Uz njega je Stefan Jovanović (1999. godište), a već je dobio poziv da nastupa za seniore. Iz Kuzmina su državne prvakinje u izvođenju trojki Milana Milivojević i Tamara Serdar – kažu Blagojevići.

– Moramo još vrednije da radimo jer živimo u staroj kući koju bi trebalo detaljno renovirati. Ko zna možda sagradimo i novu ako nam posao bude išao kako smo zamislili – veli Cvetin.

 

Izvor:  http://www.vesti-online.com/Vesti/Drustvo/664414/Mladi-u-borbi-za-bolji-zivot-Apsolventi-peku-palacinke

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here