Da li je bolje jesti presnu ili kuvanu hranu?

0
1877

U poslednjih desetak godina pojavio se novi trend, konzumiranje isključivo presne hrane. Da li je ovakva ishrana stvarno zdravija ili je to još samo jedna moderna zabluda?

PIŠE: Snežana Simić, nutricionista – dijetetičar

Mnoge pristalice sirove dijete tvrde da kuvanje uništava enzime i mnoge nutritivne sastojke u hrani i u nekim slučajevima to je u potpunosti tačno. Međutim dosadašnja istraživanja su pokazala da presna hrana ne mora uvek da bude zdraviji izbor.

Kod nekih namirnica usvajanje hranljivih sastojaka se  povećava nakon kuvanja. Paradajz je jedan od primera. Kada se paradajz jede nakon kuvanja, u organizmu se asorbuje 30% više likopena nego što bi se apsorbovalo da se unese presan.

Likopen je antioksidans koji se nalazi u voću i povrću i daje im crvenu boju. Istraživanja su pokazala da deluje povoljno na zdravlje srca i krvnih sudova. Takođe prednost treba dati kuvanoj šargarepi, pečurkama, špargli, paprici, spanaću i kupusu.

Kuvana hrana je lakša za varenje jer je mekša. Beta karoten se bolje usvaja u organizmu kada se unese putem kuvane namirnice.

Međuti postoje i loše strane kuvane hrane. Prilikom kuvanja se gube vitamini, a pogotovo vitamin C. U jednoj studiji, paradajz nakon 2 minuta kuvanja gubi 10 % vitamina C, a nakon 30 minuta, ovaj vitamin se smanjuje za trećinu. Bitno je istaći da se vitamin C nalazi u svom voću i povrću, a likopen samo u pojedinom.Kuvanje nema uticaj na neke vitamine, a to su A,D,E i K.

Sa druge strane neke namirnice je bolje koristiti presne. Na primer brokoli i beli luk.

Da li je bolje jesti sirovu ili kuvanu hranu?

Neke namirnice moraju da se unose u organizam kuvane. Za voće se naravno preporučuje da se unosi u presnom obliku. A što se tiče povrća, treba praviti miks. Ali u svakom slučaju dobro je što više jesti povrće, bilo ono kuvano ili presno. Neke namirnice su boljeg ukusa kad se skuvaju, a ako su ukusnije, češće ćemo ih jesti.

 

Snežana Simić,
nutricionista – dijetetičar
Kontakt: simicsnezana022@hotmail.rs
kontakt telefon: 060 1403050

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here