Priprema se rekonstrukcija Pozorišta „Dobrica Milutinović“

0
625

Iz mitrovačke Gradske kuće potvrđeno da je projektna dokumentacija za rekonstrukciju pozorišta u Sremskoj Mitrovici završena. Sledeća faza podrazumeva obezbeđivanje sredstava za realizaciju projekta.

Grad se sprema da konkuriše za sredstva kod viših instanci vlasti. Plan je da pozorište postane reprezentativan objekat u centru grada. Podsećamo, poslednji put ozbiljniji radovi su izvođeni 80 –ih godina prošlog veka.

Poslednji put su veći radovi na Pozorištu bili izvedeni 1984. i 1985, a biće izvedeni i sada. Imamo sreman projekat i premer radova, tako da smo spremi da zatražimo i povučemo sredstva na konkursima kod naših patnera sa viših instanci. Skoro je izvesno da ćemo ta sredstva i dobiti i pristupićemo rekonstrukciji našeg Pozorišta. To je prelepa sala, koja zahteva kompletnu rekonstrukciju, a biće novo sve: bina, sedišta, instalacije, a naravno i oprema koju zahteva Pozorište “Dobrica Milutinović”, objasnila je gradonačelnica Svetlana Milovanović.

Gradonačelnica je prvi put javnosti pokazala plansku dokumantaciju koju je lokalna smaouprava pripremila za adaptaciju pozorišne sale i za sve radove na tom objektu, koji su neophodni kako bi grad dobio reprezentativno pozorište. Prethodno je Zavod za zaštitu spomenika kulture dao uslov da se dokumentacija radi.

Projektni tim je obišao više pozorišnih kuća u Beogradu, stanje je analizirano i rezultati su upotrebljeni za korigovanje postojećeg stanja u našem Pozorištu. Građani se verovatno pitaju kako će izgledati enterijer. Ostaće u postojećem maniru, ali će biti upotrebljeni nezapaljivi materijali, koji su sada standard protivpožarne zaštite. Gledalište će dobiti veći nagib, a scena će biti niža, što će popraviti vizuru. Biće sanirana sva oštećena nastala kroz godine i ugrađene nove instalacije, posebno za ozvučenje i rasvetu. Biće to jedna moderna i udobna pozorišna kuća”- rekao je arhitekta Ivan Filipović iz Zavoda za zaštitu spoemnika kulture.

Zgrada Pozorišta „Dobrica Milutinović“ datira iz 40-ih godina prošlog veka i nije odolela zubu vremena. Inače mitrovačko pozorište je profesionalno sa dugom tradicijom negovanja amatera. Domaćin je mnogih kulturno – umetničkih programa, poput Festivala besedništva. Godišnje ga poseti više desetina ljubitelja pozorišne umetnosti.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here