IZNAJMLJIVANJE STANA: Važni koraci koje NE SMETE propustiti!

0
1900

Ukoliko ste nekada imali potrebu da se selite, onda verovatno znate koliko iznajmljivanje stana može biti dug i mukotrpan proces. Počev od razgledanja oglasa, preko raspitivanja kod prijatelja i poznanika pa sve do odlaska na određenu lokaciju. Ali tu nije kraj. Kada bi se desilo da samo jednom obiđete taj krug i nađete ono što vam odgovara mogli biste reći za sebe da ste pravi srećnik.

Najčešće je potrebno da prođe dosta vremena dok se ne slože baš sve kockice a vi nađete potpuno odgovarajući stan. Najlakše je taj posao poveriti agenciji, ali nismo svi u situaciji da plaćamo dodatne troškove. Posebno ukoliko smo podstanari koji streme za boljim krovom nad glavom.

Kako bi vam proces potražnje i iznajmljivanja stana protekao što bezbolnije, donosimo vam nekoliko saveta koji vam mogu biti veoma korisni.

Detaljno istražite lokaciju

Ukoliko vam je iz nekog razloga lokacija veoma bitna, a verovatno jeste zbog blizine posla ili škole, prva stvar koju biste trebali da uradite je da detaljno istražite lokaciju. Možda bi prvi korak mogla da bude neobavezna šetnja do određenog dela naselja kako biste pogledali da li u tom kvartu postoji objekat za iznajmljivanje. Neretko se dešava da možete naići na oglas nalepljen na ulaznim vratima neke zgrade. Možete se raspitati u lokaknoj prodavnici ili neobavezno baciti pogled ka stanovima. Možda primetite neke stanove kojima nedostaju zavese na prozorima, a to može biti polazna tačka da se raspitate da li je taj stan namenjen za iznajmljivanje. Takođe, možete na oglasnim tablama u tom delu grada izlepiti svoje oglase potražnje.

Nadamo se da ste se, pre nego se upustite u avanturu traženja stana na određenoj lokaciji, raspitali kakva vam je konekcija sa ostalim delovima grada. Kao i da li u tom kvartu postoji sve ono što vam je neophodno za život.

Iznajmljivanje stana je proces koji traje

Pre nego krenete u potragu za iznajmljivanje stana, iskoristite sve moguće pogodnosti. Potražite baš onakvu nekretninu kakva vama odgovara. Detaljno pogledajte na internetu šta je to što je u ponudi. Polazne tačke sem lokacije su vam svakako odgovarajuća kvadratura kao i opseg cene koju biste mogli da platite. Ovo su ključne informacije koje će vam svakako olakšati odabir. U svakom slučaju ukoliko ste u mogućnosti možete se obratiti Agenciji za nekretnine. U tom slučaju će vam agent skratiti proces selekcije, tako da ćete uz uštedu vremena dobiti konkretnu ponudu stanova koji odgovaraju vašim kriterijumima.

Raspitajte se o ceni i o detaljima pre nego pogledate stan

Pre nego odete da pogledate nekretninu koja je ušla u uži izbor za iznajmljivanje važno je da se raspitate o nekoliko ključnih stvari. Najpre morate znati da li je stan koji se iznajmljuje opremljen ili je bez nameštaja. Koja je mesečna vrednost zakupnine, kolike su mesečne režije? Da li vam odgovara način grajanja, kao i još mnogo detalja koje je bolje saznati pre nego odete da pogledate nekretninu koju planirate da iznajmite.

Pokušajte da saznate nešto o vlasniku nekretnine

Možda deluje suludo, ali je veoma bitno. Ukoliko ste našli odgovarajući stan za iznajmljivanje, sledeći korak je da odete da ga pogledate i da se upoznate sa stanodavcem. Budite oprezni, prvi utisak je veoma važan. Najčešće nas prvi utisak nikad ne vara, bez obzira šta god da je u pitanju. Iz neposredne komunikacije sa potencijalnim stanodavcem možete donekle zaključiti u kom smeru bi se mogla odvijati vaša buduća saradnja.

Obavezno pitajte sve što vas interesuje kako biste se što podrobnije informisali. Ne bi bilo loše da zapišete pitanja, jer nekad razgovor može da ode u drugom pravcu pa da vam promakne nešto važno vezano za iznajmljivanje stana.

Definišite pravila u samom startu

Detaljno pregledajte stan. Obratite pažnju u kakvom stanju je kupatilo, slavine u kuhinji, utičnice. Važno je da prilikom razgledanja stana obratite pažnju i na najsitnije detalje kako ne biste došli u situaciju da vam nešto promakne. Bilo bi dobro da se dogovorite ko snosi troškove popravke u slučaju da dođe do kvara odmah nakon useljenja, a ko kasnije tokom vremena.

Logično je da stanodavac snosi troškove u samom početku, ukoliko se nešto pokvari usled dotrajalosti, ali to u praksi ne mora da bude slučaj. Zato je najbolje u samom početku jasno definisati  pravila. Kao što će stanodavac imati svoja pravila, ne zaboravite da i vi iznesete svoje stavove i očekivanja, kako kasnije ne bi došlo do nesporazuma. Ukoliko uspostavite dobru međusobnu komunikaciju, utoliko će obe strane biti zadovoljnije i rasterećenije.

Neka iznajmljivanje stana bude obavezno uz ugovor

Kada je u pitanju iznajmljivanje stana najbolje od svega bi bilo da potpišete ugovor sa stanodavcem. Ugovor kao i Zapisnik o primopredaji štite obe strane prilikom zakupa. Verovatno i sami znate bar nekog ko je imao loše iskustvo sa iznajmljivanjem stana, bilo da je podstanar ili stanodavac. Bez obzira na to neretko se dešava da ljudi negiraju postojanje takvih situacija verujući da se to njima neće desiti. Zaista, ima situacija gde su obe strane korektne tako da do nesporazuma ili konflikta nikad i ne dođe.

U svakom slučaju, naš savet vam je da potpišete ugovor. S obzirom da ugovor sadrži stavke kao što su način i vreme plaćanja, visinu zakupnine, odgovornost za popravke u stanu, obe strane će biti u potpunosti zaštićene.

Verujemo da će vam ovi saveti biti od koristi ukoliko nameravate da iznajmite satan. Ma koliko vam proces preseljenja delovao stresno, dovoljna je i pomisao da novi stan, nova lokacija i nova sredina neminovno nose neku lepu promenu sa sobom.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(Ljiljana Bugarin)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here