EPILOG krađe novca iz profesorkine tašne! POKRENUT DISCIPLINSKI POSTUPAK protiv učenika!

0
1870

Profesorka srpskog jezika Biljana Suvić bila je šokirana kada je otkrila da joj je trinaestogodišnji N.M. iz tašne, koju je ostavila u kabinetu Osnovne škole „Dobrosav Radosavljević Narod“ u Mačvanskoj Mitrovici, ukrao 50 evra

Incident se desio pre nekoliko dana, kada smo svi u školi bili u velikoj gužvi oko priprema priredbe povodom Svetog Save. Svoj kabinet pun knjiga smešten u prizemlju škole nikada ne zaključavam, niti ću to ikada raditi. Za 28 godina koliko ovde predajem ovako nešto nisam doživela!-još uvek u šoku priča Biljana Suvić.

Tog dana posle časa srpskog u VII/2 svi đaci sa profesorkom otišli su na sprat, u svečanu salu da zajedno sa drugim učenicima gledaju probu Svetosavske priredbe. Profesorka je svoju tašnu ostavila na stolu u kabinetu i do 13,30 učestvovala na probi. Za to vreme, učenik N.M. neometano je ušao u kabinet, te imao vremena da hladnokrvno, bez ikakve žurbe i preturanja stvari po profesorkinoj tašni, otvori njen novčanik i iz pregrade uzme 50 evra!

Tek sam uveče, raspoređujući novac od plate za dažbine, primetila da mi fali tih 50 evra. Nazvala sam odmah našu spremačicu da pitam da li ih je prilikom čišćenja kabineta pronašla. Kada sam se sutradan obratila učenicima drugih odeljenja da mi je nestao novac, dvojica đaka su odmah rekli da znaju ko je krivac. Naime, tog jutra svoje drugove nudio je skupim cigaretama, što im je odmah bilo sumnjivo, s obzirom da dečak potiče iz siromašne romske porodice.

Stavila sam ga pred sebe i nakon kraćeg negiranja, sve mi je priznao, kaže Biljana, koja je istovetnu izjavu dala i policiji.

Učenik N.M. kako nezvanično saznajemo, već je imao problema zbog delikventnog ponašanja u jednoj mitrovačkoj školi sa čime je upoznata policija. Živi u disfunkcionalnoj porodici, sa roditeljima sestrom i starijim bratom, koji je zbog krađa već boravio u Popravnom domu u Kruševcu.

– Obavestili smo policiju, u školu su došli inspektori za maloletničku delikvenciju i saslušali dečaka, koji je plačući sve ispričao. Evre je odmah promenio i potrošio u jednoj igraonici u gradu, četiri sata igrajući igrice. Žao mi je deteta, predajem mu i dalje i trudim se da normalno držim nastavu u tom odeljenju, mada je prilično teško, deca ga šikaniraju, viču „Lopove, lopove!“ Nije dete ovde krivo, krive su okolnosti, loše porodično okruženje. Imam nade da ga možemo izvući iz tog začaranog kruga i vratiti na pravi put, ubeđena je profesorka.

Slađan Papić, direktor Osnovne škole „Dobrosav Radosavljević-Narod“ u Mačvanskoj Mitrovici izjavio je da je protiv učenika N.M. pokrenut disciplinski postupak, pozvana policija, koja je potom o slučaju obavestila i Centar za socijalni rad.

– Dete je dalo izjavu, plakalo, pokajalo se. Novac nije mogao vratiti profesorki, jer ga je potrošio. Obavestili smo njegove roditelje, majka je domaćica, otac nije prisutan, radi na brodu. Čim dođe daće pisanu izjavu, kao i učenik ponovo. Dečak je loš učenik, često odsustvuje sa nastave, ali će školske stručne službe pojačati pedagoško-psihološki rad sa njim. Nadamo se da će uspeti redovno da završi školu kod nas, rekao je direktor.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(Narcisa Božić)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here