Produžen rok za prijave poljoprivrednika za subvencije (projekat 50:40:10)

0
269
FOTO: Miloš Đajić

U mitrovačkoj Gradskoj kući predstavljen  je Treći javni poziv projekta konkurentne poljoprivrede Srbije za proizvođače sa teritorije grada i sremskog regiona. Ovaj projekat je poznat je kao 50:40:10, što znači da poljoprivrednici mogu da pribave novu opremu uz 50% bespovratnih sredstava iz Projekta, 40% iz kredita i 10% sopstvenog učešća.

Treći javni poziv je namenjen preduzetnicima, privrednim društvima i zemljoradničkim zadrugama koje proizvode ili vrše otkup primarnih poljoprivrednih proizvođača, prerađuju ih i plasiraju na tržište.

Kako je istaknutoć, do sada je više od stotinu poljoprivrednih proizvođača poboljšalo rad svojih gazdinstava putem Projekta konkurentne poljoprivrede, a zainteresovani proizvođači su saznali kako da konkurišu, kako da napišu biznis plan, kao i druge potrebne informacije. Treći javni poziv će biti otvoren do 29. februara 2024. godine, a sve potrebne informacije zainteresovani mogu dobiti putem mejla info@scap.rs

Treći poziv je namenjen za unapređenje konkurentnosti i veza unutar tržišnog lanca u oblasti prijema, manipulacije, utvrđivanja kvaliteta, dorade, skladištenja, prerade i plasmana ostalih useva, prerade i plasmana mleka i mlečnih proizvoda, mesa i proizvoda od mesa, proizvodnje i plasmana vina, zatim prerade/dorade, pakovanja i plasmana pčelinjih proizvoda, plasmana proizvoda starih i umetničkih zanata, odnosno poslova domaće radinosti koji su sertifikovani, kao i otkupa, prerade, pripreme za dalju prodaju i plasmana voća i povrća. Investicije se generalno odnose na izgradnju objekata za proizvodnju i skladištenje, izgradnju infrastrukture i nabavku nove opreme, a naglasak je na investicijama u obnovljive izvore energije, energetskoj efikasnosti i upravljanju otpadom.

Ukupan iznos sredstava opredeljen za sprovođenje Javnog poziva je 750 miliona dinara, vrednosti investicija za korisnike mogu iznositi od 25.000 do čak 400.000 evra (sa PDV-om), a visina bespovratnih sredstva može se kretati i do 200.000 evra.

Sam postupak konkurisanja je obiman i kao deo investicije predviđene su i konsultantske usluge, pa tako konsultanti SIM CERT-a sa kancelarijama u Beogradu, Novom Sadu i Kruševcu pružaju podršku korisnicima na celoj teritoriji Srbije.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here