Profesionalna ORIJENTACIJA: Kada i kako u potpunosti promeniti karijeru

0
815

Promena karijere može da bude izuzetno stresan događaj u vašem životu, ali ponekad i nephodan. Suočeni sa neizvesnošću i teškoćama u pronalaženju novog posla, ljudi se retko i teško odlučuju i na male promene a kamoli na potpuni zaokret u karijeri. Ukoliko vam se čini da vam se ceo život svodi na posao, ne ustaje vam se ujutru i nemate snage više ni za šta kada dođete sa posla, vreme je da počnete da razmišljate o drugom poslu. Može biti teško i zastrašujuće ali ćete se lakše snaći uz nekoliko korisnih saveta.

Procenite svoju situaciju

Možda vam je promena zaista neophodna ali opet, niste ništa uradili ako u afektu date otkaz, nađete se na ulici, bez posla i bez dinara u džepu. Prvo procenite šta je to što vam najviše smeta na trenutnom poslu i da li eventualno možete da utičete na to. Ako ne možete da postignete kompromis sa firmom ili kolegama, onda razmišljajte o prekidu saradnje. Sagledajte svoje sposobnosti i razmislite da li želite da ostanete u sličnoj profesiji ili da potpuno promenite polje delatnosti. Ne pravite nagle preseke i dajte sebi vremena da odluka sazri.

Investirajte u svoje znanje

Danas postoji veliki izbor edukacija, radionica i kurseva koji služe upravo za sticanje novih veština i znanja. U zavisnosti od toga da li želite da se usavršite u poslu koji poznajete ili da naučite nešto drugo, imate mogućnosti dokvalifikacije i prekvalifikacije. Nemojte se zamarati svojim godinama jer fraza ,,nikada nije kasno“ jeste tačna. Nije kasno da promenite pravac u svom život u bilo kojim godinama. Sada samo imate više znanja i iskustva nego kada ste bili mlađi i bolje ste opremljeni da uđete u trku za odgovarajućim poslom.

Sagledajte svoje opcije

Budite realni koliko god možete. Procenite u kom momentu je vreme da se upustite u aktivno menjanje karijere. Imate li nešto ušteđevine? Imate li rezervni plan? Važno je da znate svoje opcije. Možda je bolje ostati na trenutnoj poziciji dok tražite drugi posao ili učite nove veštine. Raspitajte se, proverite ima li možda dostupnih željenih radnih mesta i pregledajte websajtove koji nude širok izbor poslova. Relevantni oglasi za posao vam mogu biti od velike koristi jer ćete tu najbolje videti koja zanimanja su i najtraženija. Negujte svoju mrežu kontakata jer nikada ne znate kada biste od nekog mogli dobiti korisnu informaciju vezanu za novo radno mesto.

Razmislite o samostalnom poslu

Možda vam je ova opcija već pala na pamet a možda radite godinama za druge i niste nikada pomislili da radite za sebe. Razmislite. Možda ste genijalan računovođa ali možda pravite još bolje kolače? Da li bi vas to više ispunjavalo? Skoro svaka poslovna oblast može da se pretvori u lični biznis. Od IT sfere koja pokriva ogroman broj delatnosti preko organizacije proslava i agencije za čišćenje pa sve do ručne izrade nakita, mogućnosti su nesagledive. Ako rešite da se upustite u ovu avanturu, najpre se raspitajte kod nadležnih organa šta vam je potrebno za određenu delatnost, proverite da li imate pravo na neku vrstu podsticaja i napravite biznis plan.

Zašto sad?

Zašto ne? Pre nego što donesete konačnu odluku o promeni karijere, razmislite dobro i prođite sve prethodno navedene korake. Ukoliko ste doneli definitivnu odluku, držite je se i radite sve što je do vas na njenom ostvarenju. Pitanja koja vas samo obeshrabruju neće vam pomoći. U redu je da budete savesni i odgovorni ali ako ste već odlučili nešto, ostanite pozitivni i motivisani. Ako ste iscrpljeni i nesrećni na sadašnjem poslu vreme je da potražite drugi i učinite nešto dobro za sebe, svoju karijeru i život.

Kada se nađemo u vremenima tranzicije i velikih promena, dobro je da imamo neki vid podrške. Ako razmišljate o promeni karijere, razmenite mišljenja sa ljudima u koje imate poverenja.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(Ljiljana Bugarin)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here