Promocija projekta separacije kućnog otpada: MITROVČANI USPEŠNO ODVAJAJU!

1
670

Protekle sedmice na centralnom mitrovačkog trgu promovisan je projekat odvajanja kućnog otpada „O-DVA-JA-MO”.

Cilj Projekta „O-DVA-JA-MO” je recikliranje dela otpada koji se stvara u domaćinstvima, kako bi se na taj način smanjile količine koje završavaju na deponijama. Očekuje se poboljšanje upravljanja komunalnim otpadom u skladu sa standardima EU i srpskog zakonodavstva razvojem i uvođenjem infrastrukture za primarnu separaciju otpada na mestu njegovog nastanka.

Do sada je podeljeno preko 7,5 hiljada plavih kanti građanima Sremske Mitrovice, tako da oni sami mogu da odvajaju otpad, konkretno plastiku, papir i metal, kako bi se, na taj način, smanjila količina otpada na deponiji.

U obraćanju prisutnima Dražen Riđošić načelnik Gradske uprave za socijalnu zaštitu i zaštitu životne sredine istakao je da se implementacijom ovog projekta poboljšalo upravljanje otpadom i unapredilo stanje životne sredine.

 „U narednom periodu postavićemo preko tri stotine plavih i žutih kontejnera.“- rekao je načelnik Dražen Riđošić podsećajući da lokalna samouprava u Mitrovici vodi aktivnu ekološku politiku pa je, pored raznih manifestacija, započela i projekat sadnje drveća pored saobraćajnica formirajući zeleni prsten oko grada.

Takođe smo napravili jednu transfer stanicu za animalni otpad na području Martinaca, Laćarka i Kuzmina tako da građani mogu potpuno besplatno da odlažu animalni otpad jer grad izdvaja sredstva za to. Pored ovoga smo uradili reciklažno dvorište gde građani potpuno besplatno mogu da dođu da odvajaju svoj kabasti otpad”, rekao je Riđošić podsećajući da je građanima podeljena 7521 plava kanta za odvajanje papira, kartona plastike i metala.

Po rečima koordinatorke projekta Tamare Milković, do sada je skupljeno ukupno 155,8 tona reciklabilnog otpada.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

1 COMMENT

  1. Sve je to super, ali je odnošenje plavih kanti sa reciklažnim otpadom jednom mesečno malo. Nužno je bar 2x mesečno. Samo supruga i ja za dve nedelje napunimo plavu kantu raznom ambalažom od jogurta, mleka,kesama, kartonskim kutijama i td, a zelenu kantu do pola tokom nedelje. U ostalom, u današnje vreme i način pakovanja proizvoda, šta se i baca u zelene kante. Mogu misliti koliko brzo plavu kantu napune porodice sa 4, 5 ili više članova.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here