Provela pet dana u zatvoru – zbog štrudle!

0
4036
Ilustracija

Neodgovarajuća primena novog Zakona protiv nasilja u porodici već proizvela apsurd i nepravdu. Greh R. K. (ime poznato redakciji) bio je to što svojoj majci sa narušenim zdravljem nije dala da se prejeda

R. K. (53) je po zanimanju sociološkinja i živi u jednoj sremskoj varošici. Ona je jedna od prvih žrtava pogrešno primenjenog Zakona o sprečavanju nasilja u porodici. Za samo jedan dan njen život se pretvorio u Kafkin „Proces“, a u zatvor je dospela ni manje ni više nego zbog štrudle!

O čemu se radi?

Majka je imala moždani udar 2008. godine i završila u bolnici „Sveti Sava“. Zatekla sam je u strašnom stanju: vezanu za krevet jer je pokušala da beži kući, u sobi prepunoj polusvesnih ljudi. Platila sam zaseban apartman i posebnu negu, 48 dana po 57 evra – govori R. K.

Zabrinuta za majčino zdravlje, ćerka je sprečavala da prekomerno jede. Sa 130 kilograma nesrećna majka jedva hoda:

Po ceo dan gleda serije, a kad ne vidim, krade hranu iz frižidera. Tog dana smo se posvađale jer sam joj iz ruku otela štrudlu od 400 grama. Vikala je da joj uskraćujem jedino zadovoljstvo koje joj je ostalo – hranu!

Kasnije se ispostavilo da je majka sa prijateljicama budno pratila primenu novog Zakona o sprečavanju nasilja u porodici. Došle su na ideju da bi policija mogla da zastraši njenu kćerku, koja će onda prestati da joj dosađuje oko obroka. Međutim, nije mogla, po rečima R. K., sama da pozove policiju jer su je već notirali kao nestabilnu osobu, koja je u pola noći zvala patrolu zbog „ostavljene bebe koja plače na stepeništu“ – ispostavilo se da cvili kuče.

Zato je majka pozvala drugu kćerku, sa kojom je R. K. u poslednje vreme bila u narušenim odnosima, jer je prestala, kako kaže, da je finansira. Majka se požalila da je R. K. tukla i sestra je odmah zvala policiju. Po automatizmu, određena joj je zabrana prilaska 48 sati. Kad je izašla iz policije, pozvala je sestru od strica:

Lj. je došla da me pokupi, ali smo usput svratile do majčine kuće da joj ona javi gde ću biti i da vidi u kakvom je stanju. Majka je plakala, skočio joj je pritisak, htela je samo da mi policija pripreti, nije očekivala da će sve otići tako daleko. Molila me je da se vratim. Čak je na papiru, kao dokaz, napisala da želi da se vratim – priča R. K.

Međutim, čim je izašla iz automobila i ušla u dvorište, njena sestra je pozvala policiju i prijavila kršenje zabrane prilaska. R. K. se našla na izdržavanju kazne od 20 dana u KPZ za žene u Požarevcu.

U ćeliji sam bila sa narkomankama i prostitutkama. Po ceo dan su bile na terapijama koje su ih činile obamrlim. Pomagala sam im da dođu do kreveta, obuku se… Sve su bile mlade, zvale su me „keva“. Pričale su mi da sa dve mušterije dnevno mogu da plate „fiks“, a sa pet kiriju i hranu. Svake noći sam pod tušem plakala – seća se naša sagovornica.

R. K. su najviše potresle sudbine dve žene: jedne mlade iz Novog Pazara, koja je tu završila jer je prodavala sir na ulici, a u stvari je na nju bacio oko neki lokalni policajac, i starice od 77, koja je u kući živela sa snajom i unucima. Nisu joj davali da jede i spava, tukli su je, puštali glasno muziku, sve dok nije isekla struju i internet kablove. Zbog toga i navodne uvrede snahe, završila je 10 dana u ćeliji.

U međuvremenu, ćerkin advokat uložio je žalbu i uspeo da smanji kaznu R. K. sa 20 na pet dana. Njegovoj klijentkinji tužilaštvo je produžilo zabranu prilaska na 30 dana, posle čega će odlučiti da li će podići krivičnu prijavu.

(V. Crnjanski Spasojević/foto: Thinkstock)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here