RADENKOVIĆ: Održana radionica “Kako se postaje pisac“ i izložba dečijih likovnih radova

0
239

U prostorijama Mesne kancelarije Radenković organizovana je interaktivna radionica na temu „Kako se postaje pisac?“. Učesnici radionice bila su deca mešovite grupe vrtića „Lane“ iz Radenkovića koji pripada Predškolskoj ustanovi „Pčelica“ iz Sremske Mitrovice sa vaspitačicom Tatjanom Milivojčević i deca učenici Osnovne škole „Dobrosav Radosavljević Narod“ iz Mačvanske Mitrovice područno odeljenje Radenković sa svojim učiteljicama Milicom Petrović i Biljanom Stanić. Domaćin radionice bio je matičar Mesne kancelarije Radenković Radojica Turudić.

Radojica Turudić je pesnik i prozni pisac koji je objavio dve knjige pesama „Želim da me neko pamti” 2014. i „Meni je potrebna mirna luka” 2018, kao i knjigu proze „Кao da je bilo juče” 2021. za koju je dobio Međunarodnu nagradu „Apollon sirmiensis” koju dodeljuje izdavač Edicija „Sirm“ iz Sremske Mitrovice.

Radionica je osmišljena kao razmena interpretacija poetskih i proznih dela između dece i pisca. Pisac je deci predstavio odabrane pesme i pročitao odlomak iz knjige “Kao da je bilo juče”. Deca osnovnoškolskog uzrasta su po želji čitala svoje priče inspirisane njihovim likovnim delima. Vaspitačica je pročitala tri priče dece predškolskog uzrasta. Nakon predstavljanja svog stvaralaštva, kao i slušanja stvaralačkih dela pisca, deca su domaćinu radionice postavljala pitanja.

Tom prilikom su saznala kako se postaje pisac, kada i kakvi su bili piščevi počeci, ko mu je bio uzor i kako se osećao kada je postao slavan. Po završetku književnog dela programa vaspitačica Tatajana Milivojčević je upoznala prisutne sa temom izložbe, kao i vrstom dečijih likovnih dela – strip tablama. Prisutni su saznali kako je strip bosanskohercegovačkog autora Adnadina Jašarevića “Nedovršeni svijet” bio
inspiracija deci za stvaranje sopstvenih strip priča na temu “Sanjani svet”.

Kako je poruka dečijih likovnih radova identična onoj koju je deci uputio pisac domaćin, ista se može istaći kao bogatsvo koje su deca sa radionice ponela sa sobom, a to je da odrasli treba da sačuvaju dete u sebi, čime će granice mašte i stvaralaštva kao vrhunske vrednosti kojoj teži svaka slobodna ličnost, doseći nesagledive visine.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(Tatjana Milivojčević)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here