Razlozi zbog kojih je Zlatibor najposećenija planina u Srbiji

1
3017

Zlatibor je planina koja već dugi niz godina nosi titulu najposećenije destinacije u Srbiji. Tokom leta i tokom zimskih meseci ovaj prostor nudi svojim turistima mogućnost da se zabave, odmore, rekreiraju, nadišu čistog vazduha, pronađu potrebnu dozu mira ili iskoriste sve prednosti urbanizacije. Ovo je znak da planina pruža mogućnost da turisti različitih želja, mogućnosti i zahteva pronađu idealne trenutke i provedu kvalitetan odmor. U nastavku teksta izdvajamo razloge zbog kojih većina dilema: Kuda za odmor u Srbiji završi odgovorom: Na Zlatibor.

Raznovrsni sadržaji i atrakcije

Prvo zbog čega se odlučujemo da svoje slobodne dane provedemo na Zlatiboru svakako su bogatstvo turističke ponude i raznovrsni sadržaji koje planina nudi. Na njoj se nalaze brojni prostori u kojima zabavu i uživanje mogu pronaći različite generacije i gosti različitih afiniteta. Najpoznatiji su:

 • Avantura i Dino park – zabavni parkovi koji pružaju mogućnost kako najmlađim, tako i odrasli posetiocima da se rekreiraju, uživaju, ali i nauče nešto novo. Dino park sadrži preko 20 multimedijalnih replika dinosaurusa iz doba krede i jure, koji će nam dočarati izgled najstarijih živih bića planete. Avantura park pruža mogućnost zabave i rekreacije dok se savladavaju raznovrsne prepreke i koristi snalažljivost i kreativnost.
 • Tornik – prostor koji zaokuplja sve veću pažnju turista zahvaljujući stalnoj izgradnji i vrhunskim sadržajima koje nudi. Na nadmorskoj visini od 1490 metara nalazi se najviši vrh Zlatibora, na kome svoje veštine mogu usavršiti skijaši različitog nivoa. Na Torniku je obezbeđen i sistem za veštačko osnežavanje, pa su zimske čarolije dostupne bez obzira na prirodne vremenske uslove.
 • Gold Gondola – najduža gondola na svetu nalazi se baš na Zlatiboru. Ona se prostire na devet kilometara i poseduje tri glavne stanice: Zlatiborsko jezero, Ribničko kao među stanicu i ski centar Tornik. Vožnja od prvog do poslednje stajališta traje oko 25 minuta, a u njoj može da učestvuje i do 600 putnika. U izgradnju ove velike turističke atrakcije uloženo je oko 13 miliona evra.

Kvalitetan i raznovrstan smeštaj

Apartmani Zlatibor su savršen prostor za kvalitetan odmora. Oni su jedan od glavnih razloga zbog kojih se turisti odlučuju da svoje slobodne dane provedu na planini. Svi apartmani su moderno opremljeni, komforni i poseduju niz pogodnosti koje će uticati na kvalitet odmora i oslobađanje od nakupljenog stresa. Neke od najtraženijih su djakuzi kada, spa centar, zatvoreni i otvoreni bazen ili prostrana terasa sa prelepim pogledom na planinske padine. Bilo da volite urbanizovani deo planine ili mirnu periferiju, bogatu zelenilom, dostupan vam je smeštaj vrhunskog kvaliteta.

Širina ponude utiče na to da za svoj boravak možete izabrati smeštajne jedinice različite strukture i vrste. U ponudi su:

 • Klasični apartmani
 • Autentične brvnare
 • Planinske kuće

Široka ponuda ugostiteljskih objekata

Turistička ponuda Zlatibora može se pohvaliti i velikim brojem ugostiteljskih objekata, u kojima možete pronaći savršenu dozu hedonizma i uživanja. Restorani na Zlatiboru nude vrlo raznovrstan muzički program tokom čitave sezone, veliki izbor jela kako domaće, tako i inostranih kuhinja, te predivne enterijere i bašte, u kojim možete uživati u pogledu na najlepše zlatiborske prostore. Tokom boravka možete isprobati čuvene specijalitete zlatiborskog kraja: komplet lepinju, domaću pršutu i slaninu, kačamak sa domaćim sirom i kajmakom, teletinu ispod sača. Najpoznatiji restorani na Zlatiboru, u kojima ćete dobiti uslugu vrhunskog kvaliteta su:

 • Restoran Mačkat
 • Zlatiborski pastuv
 • Grand restoran Jezero
 • Restoran Perun
 • Restoran Ljubiš

Atraktivna okolina

Pored atrakcija i sadržaja na planini, vrlo važna osobina Zlatibora je i bogata ponuda okolnih mesta. U neposrednoj blizini planine nalaze se brojna turistički vrlo atraktivne destinacije, koja su savršene za izlet i upoznavanje različitih lepota Srbije. Tokom boravaka na Zlatiboru turisti često odlaze na jednodnevne izlete do neke od sledećih destinacija:

 • Mokra Gora, Šarganska osmica i Drvengrad – skup atrakcija koje se nalaze između Tare i Zlatibora. Voz koji vijugajući pravi osmicu i etno-selo režisera Emira Kusturice, koje je prava oaza mira i zanimljivih detalja, savršena su prilika za izlet u zlatiborskom okruženju.
 • Muzej i etno-selo Sigorojno – na 26 kilometara od centra Zlatibora nalazi se ovaj zanimljiv predeo, koji čuva sve ono što je činilo život u prošlosti. Kompleks se sastoji od dve celine: jedne muzejske sa svim detaljima koji su činili jedno domaćinstvo u Srbiji 19. veka i druge  prilagođene turističkim potrebama. Ona se sastoji od suvenirnice, restorana i smeštajnih objekata.
 • Stopića pećina – nalazi se na severoistoku Zlatibora i poseduje 5 celina: Svetlu dvoranu, Veliku sale sa kadama, Kanal sa kadama i Rečnu dvoranu. Ono što privlači najveći broj turista jesu prostrani ulaz u pećinu, otvori na tavanici, vodopad izvor života i niz bigrenih kada. Bigrene kade su omeđene zidovima u kojima se nakupljena voda izvija i pravi slapove.

Verujemo da smo uspeli da vam približimo makar deo zlatiborskih lepota i prednosti boravka na planini. Pronađite savršen smeštaj, napravite dobar plan i iskoristite sve čari Zlatibora. Lično se uverite zbog čega srpski turisti toliko vole Zlatibor.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here