REGIONALNA DEPONIJA: Usaglašen projekat kompostiranja biomase

1
611

U mitrovačkoj Gradskoj kući predstavljen je projekat „EDU CLIC”- Edukacijom do ublažavanja klimatskih promena u području upravljanja komunalnim otpadom. Aktivnosti predviđene projektom usmerene su ka uspostavljanju infrastrukture za edukativni centar za obuku operatera deponije otpada, te ka izradi plana nadogradnje Regionalne deponije, kao oglednog primera.

Projektom će se izraditi plan nadogradnje Regionalne deponije Srem-Mačva, kako bi se dobio moderan centar za upravljanje otpadom.

Ovo je edukativno-stručni projekat čiji je cilj ublažavanje klimatskih promena, smanjenje efekata staklene bašte i generalno unapređenje kvaliteta životne sredine kroz modernizaciju rada i funkcionisanja Regionalne deponije Srem-Mačva. Projekat podrazumeva sakupljanje biomase, odnosno poljoprivrednog otpada koji nastaje orezivanjem vinove loze i voćaka, pretežno na Fruškoj gori, taj otpad se na regionalnoj deponiji pretvara u kompost i briketira za ogrev. Dalje se besplatno distribuira socijalno ugroženim domaćinstvima sa teritorije Grada Sremska Mitrovica i šire, tako da imamo zaokruženi proces i pozitivan primer cirkularne ekonomije.”- objasnio je zamenik mitrovačke gradonačelnice Petar Samardžić.

Profesor doktor Goran Vujić sa Departmana za inženjerski zaštite životne sredine Fakulteta tehničkih nauka univerziteta u Novom Sadu navodi da deponije predstavljaju treći najveći antropogeni izvor emisije metana u svetu. Upravljanje otpadom u Srbiji se uglavnom temelji na odlaganju otpada na deponijama, što značajno doprinosi nacionalnom ugljeničnom otisku. Stoga postoji potreba za unapređenjem infrastrukture za upravljanje otpadom, tako i za praktičnom obukom osoblja koje je uključeno u poslove upravljanja komunalnim otpadom, a posebno operatera deponije.

Kako u Srbiji trenutno ne postoje formalni ili neformalni oblici ovakve edukacije, projektom EDU-CLIC pokušava se odgovoriti na tu potrebu, dok se dugoročno pokušava ublažiti negativan uticaj deponija otpada na životnu sredinu te smanjiti emisije metana s deponije.

Takođe, projektom je predviđeno da se u sklopu regionalne deponije Sremska Mitrovica uspostavi infrastruktura za edukativni centar te da se razvije nastavni plan i program za obuku osoblja i operatera uključenih u poslove upravljanja komunalnim otpadom. Ukupna vrednost projekta 502.000 eura.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here