RODITELJI TRI GODINE TRAŽE PRAVDU ZA DUŠANA! Pokošen u punoj brzini, tužilaštvo ga proglasilo krivim!

0
3257

Porodica Dušana Mićića (18) iz Sremske Mitrovice, tragično nastradalog u saobraćajnoj nesreći 9. juna 2019.godine, dok je vozeći bicikl na njega naleteo vršnjak u BMW-u, već tri godine uzalud čeka podizanje optužnice

– Celo veče tog dana taj BMW je divljao po našem naselju, jurcao, kočio, muzika je treštala iz automobila. Za volanom je bio osamnaestogodišnji Mitrovčanin M.A. sa još tri druga. Moj otac je prokomentarisao da će ili udariti u banderu ili pokositi nekog! Nismo znali da će tragična sudbina zadesiti baš našeg sina. Dušan tek što je biciklom krenuo kod devojke kada je na njega naleteo taj BMW, sa suzama u očima priča Dušanova majka Marta.Nesreća se desila na oko 200 metara od njihove kuće, u Ulici Stevana Sremca, nedaleko od poznatog mitrovačkog restorana u kome je bila svadba. Parkiranih vozila bilo je sa obe njegove strane, te je preglednost puta bila izuzetno smanjena.

– Mesec dana pre nesreće meštani ovog naselja podneli su peticiju gradu za postavljanje usporivača i saobraćajnog ogledala, pošto je jako prometna, uzana, vozači jure, a u glavnoj i okolnim ulicama ima puno male dece. Baš zbog svega toga vozač je na tom mestu trebalo da uspori, što nije bio slučaj. Po pričanju očevidaca, automobil ga je u punoj brzini udario i odbacio nekoliko metara dalje na nasip, kaže Marta.

Na lice mesta izašla je saobraćajna policija i tužilac, dok je vozilo Hitne pomoći teško povređenog Dušana odvezlo najpre u mitrovačku bolnicu na reanimaciju, a potom u Novi Sad, gde je u 6,10 preminuo. Alko- test sa lica mesta dao je rezultat 0,00 mg/ml.

– Sve se odigravalo u neposrednoj blizini naše kuće, ali mi ništa nismo znali. Dušanova devojka, videvši da ga nema, uporno ga je zvala na mobilni. Tehničar u vozilu Hitne pomoći joj se javio rekavši da je Dušan teško povređen. Tek tada smo saznali, cele noći, ali i svih dana posle, bili smo kao u bunilu, nesvesni svega što se dešava.

Čudan nalaz veštaka

Tek tri meseca kasnije, kada smo dobili izveštaj veštaka osvestili smo se! U izveštaju piše da se vozač BWV kretao brzinom od 57 km/h, dok je Dušan biciklom išao 1 2km/h! U zaključku stoji da je Dušan krivac za nezgodu, jer je, navodno, izleteo pred automobil, a u obzir nije uzet obdukcioni nalaz. Tek na našu žalbu i novo veštačenje usledio je zaključak da je Dušan preminuo od posledica zadobijenih u saobraćajnoj nezgodi.

Porodica pokojnog Dušana pita se kako je moguće da takve teške povrede nastanu usled udara
automobila pri brzini od, navodno, 57km/h i pita kako je moguće da na licu mesta, navodno, nije bilo nikakvih tragova kočenja?!

Sutradan ujutro posle nesreće Dušanov otac fotografisao je vidljive tragove automobilskih guma, koje odgovaraju BMW, što je kasnije pridodato novom veštačenju.

U obdukcionom nalazu, stoji da je „Dušan Mićić zadobio pukotinasti prelom kostiju baze lobanje, tačkasto krvarenje u tkivu malog mozga i moždanog stabla, rascep i nagnječenje tkiva levog plućnog krila, obostrani prelom rebara, nagnječenje mekih tkiva u levom čeonom predelu, u predelu levog obraza, u levom lopatičnom predelu sa leve bedrene strane i na spoljnoj strani levog skočnog zgloba. Ova nasilna, zadesna smrt je u direktnoj uzročno-posledičnoj vezi sa povredama u predmetnoj saobraćajnoj nezgodi“.

Na izveštaj veštaka smo se žalili i prošlo je godinu i po dana, a da se ništa nije desilo. Kada je naš advokat otišao u sud po dokumentaciju saznali smo da naš slučaj uopšte ne postoji! Istražni postupak nije bio ni pokrenut! Tek tada je aktiviran, pa je tužiteljka 20. oktobra 2020. godine bila pravno primorana da sasluša mladiće iz automobila i mog muža. Porodica je uložila žalbu na rad tužiteljke, koja je odbijena, da bi potom tužiteljka odbacila krivičnu prijavu protiv M.A.

Čekamo odgovor Kasacionog suda u Beogradu, čekamo pravdu za Dušana! Vrlo nam je teško,
ne želimo nikakvu odmazdu, već samo istinu i pravdu. Naš stariji dečak leži pod zemljom,
imamo sina Stefana od deset godina i Bog nam je posle nesreće podario devojčicu, ali se nećemo smiriti dok pravda ne bude zadovoljena! Počinilac mora sudski da odgovara za svoje nedelo, u tom cilju za pomoć smo se obratili predsedniku države Aleksandru Vučiću. Ako stigne negativan odgovor od više instance pokrenućemo privatnu tužbu, imamo svedoke događaja, Mitrovčani su se odazvali na naš poziv, kaže Marta.

Oglasilo se i Osnovno javno tužilaštvo u Sremskoj Mitrovici:

Osnovno javno tužilaštvo u Sremskoj Mitrovici prikupilo je sve dokaze, saslušalo osumnjičenog, ispitalo svedoke i oštećene, donelo naredbe da se izvrši mašinsko i saobraćajno veštačenje, kao i sudsko- medicinsko veštačenje i utvrdi količina alkohola u organizmu svih učesnika predmetne nezgode.

Veštačenjem, koje je više puta dopunjavano, utvrđeno je da je osnovni propust za nastanak saobraćajne nezgode na strani pokojnog Dušana Mićića. Iz navedenih razloga ovo tužilaštvo donelo je zakonsku odluku i rešenje o odbačaju krivične prijave, jer ne postoje osnove sumnje da je osumnjičeni M.A. izvršio krivično delo teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

Na ovu odluku oštećeni su izjavili prigovor Višem javnom tužilaštvu u Sremskoj Mitrovici, koje je 13.08.2021.godine donelo odluku da se kao neosnovan odbije prigovor.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(N. Božić/foto: Informer)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here