RUMA: Na mestu trošne kuće Mileve Marić gradi se spomen-dom i centar kulture

0
504

Kuća u kojoj je nekada stanovala porodica Marić i istaknuti naučnici Mileva i Miloš, u Železničkoj ulici 38 u Rumi je uklonjena jer je, nakon detaljnih razmatranja i mišljenja struke iz domena građevinarstva i planiranja, utvrđeno da je objekat u izuzetno trošnom stanju, zbog čega se ne može obnoviti, niti bi se mogao prilagoditi novoj nameni kao centar kulture – napisala je pokrajinska sekretarka za kulturu i informisanje i odnose sa verskim zajednicama i doskorašnja predsednica opštine Ruma Aleksandra Ćirić Bošković na društvenim mrežama povodom neprimerenih informacija koje su se poslednjih dana pojavile u javnosti.

Objekat se nije nalazio pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture i sa te strane nije postojala sporna situacija oko odluke o sveobuhvatnoj rekonstrukciji. Kuća je potpuno uklonjena i biće podignuta nova, u fazama i u skladu sa vremenom i evociranjem perioda života i boravka porodice Marić. Plan je da naredne godine, kada obeležavamo 150 godina od rođenja Mileve Marić Ajnštajn, njena spomen-kuća otvori vrata i dočeka prve posetioce.

Podsetimo, krajem prošle godine kuća, čija istorijska vrednost je neosporna, a koja je nekada bila dom porodice Marić, a u kojoj je Mileva provela deo svog života, prešla je u ruke Opštine. Zbog činjenice da se kuća nalazila u privatnom vlasništvu, Opština nije mogla da preduzme neophodne korake kako bi bila obnovljena.

Ovaj nesebičan gest omogućiće nam da renoviramo kuću kako bi dobila novi izgled i namenu kakvu zaslužuje i da je pretvorimo u centar kulture koji će biti na ponos svima nama – najavila je tada Aleksandra Ćirić Bošković i još tada napomenula da je kuća u izuzetno zapuštenom stanju te da je u planu da dom Marićevih postane mesto gde će se negovati nasleđe Mileve i njenog brata, Miloša Marića, takođe izuzetnog naučnika.

Mileva Marić, rođena je u tadašnjoj Austrougarskoj, u Titelu 1875. godine. Porodica Marić se 1877. godine preselila u Rumu, gde je Mileva provela svoje detinjstvo i pohađala osnovnu školu.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here