RUMA: Održano „Romsko veče“ na Gradskom trgu

0
501

U okviru manifestacije „Kulturno leto“, na Gradskom trgu u Rumi, održano je Romsko veče. Ovo je druga godina da se održava manifestacija Romsko veče, a lokalna samouprava nastoji da to postane i tradicija.

„Opština Ruma se vrlo odgovorno ophodi prema pripadnicima romske nacionalne zajednice, budžetskim sredstvima kojima raspolažemo, posebno one socijalne programe, ali i one druge stvari koje radimo, predstavnici romske nacionalne zajednice su uključeni i te kako u našoj opštini, osnovci i srednjoškolci se dodatno stipendiraju iz budžeta. Pristupili smo izradi novog Lokalnog akcionog plana za Rome, pošto je stari istekao i tim LAP-om ćemo dobiti nove smernice šta i kako treba da radimo u budućnosti i kako da pripadnici romske zajednice zapravo budu u boljem i povlašćenijem položaju, to je ono na čemu radimo i to je ona pozitivna diskriminacija i čemu naša Opština teži“, rekao je Dušan Ljubišić, načelnik Opštinske uprave Ruma.

Jelena Jovanović, pokrajinska poslanica smatra da Opština Ruma ovim aktivnostima predstavlja identifikacioni model drugim opštinama.

Pozitivno u Opštini Ruma je to da ima preko 50 srednjoškolaca, to je ogroman broj, koji je do pre par godina bio daleko manji. Naravno taj broj treba da bude daleko veći„, izjavila je Jelena Jovanović.

Zvanično u rumskoj opštini po zadnjem popisu ima 1700 Roma, po podacima Udruženja Roma Ruma taj broj je oko 2500.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here