SALMONELA U MITROVAČKOM VRTIĆU?! Roditelji sumnjaju na trovanje hranom – šestoro dece u bolnici

0
1570

Roditelji dvadesetak mališana zaraženih salmonelom u mitrovačkom vrtiću „Leptirić“ od kojih je šestoro završilo u bolnici, traže od nadležnih da utvrde odgovornost za narušeno zdravlje njihove dece. I dok direktorka predškolske ustanove „Pčelica“ Biljana Cvjetić negira da je reč o trovanju hranom, Sanitarna inspekcija Sremskog okruga naložila je vanredni sanitarni pregled objekta i svih zaposlenih.

– Ćerka mi je tog 30. maja u utorak došla iz vrtića žaleći se na mučninu, da bi ubrzo potom krenulo i povraćanje, pa dijareja. Kad smo je odveli u Dečiji dispanzer rekli su nam da je reč o stomačnom virusu, prepisali probiotike, brufen, dijetu. Ali, kako su se simptomi iz dana u dan pogoršavali, a temperatura danima bila iznad 39 stepeni uradili smo analize krvi I stolice, gde je potvrđeno prisustvo bakterije salmonele. Imamo četvoro dece, ali sa ovako teškim simptomima još se nismo sreli. Prošli smo pakao- priča majka devojčice, koja pohađa vrtić „Leptirić“’ u mitrovačkom naselju „Orao“.

Roditelji obolele dece sumnjaju na trovanje hranom, pošto je sve krenulo od tog dana u ponedeljak 29. maja, kada je za doručak mališanima servirana riblja pašteta, a za ručak testo sa sirom i jajima i zahtevaju obaveštenje nadležnih o slučaju.

Oni tvrde da je vrtić naknadno temeljno dezinfikovan, detaljno očišćen hlorom, izribane dečije igračke i sve površine, a sve u cilju, kako sumnjaju, prikrivanja dokaza. U Domu zdravlja u Sremskoj Mitrovici nismo uspeli da dobijemo precizne podatke o broju obolelih mališana, jer se najpre smatralo da je reč o stomačnom virusu.

Svaki dan, počev od utorka 30.maja stizalo nam je po troje, četvoro dece sa istim simptomima, dijareja, povraćanje, povišena temperatura, grčevi u stomaku. Naši lekari su najpre mislili da se
radi o uobičajenim simptomima stomačnog virusa. Međurim, kako su se javili i teži slučajevi obaveštena je Epidemiološka služba i dobili smo potvrdu da je reč o salmoneli
– kaže dr Milena Koviljac, načelnica Dispanzera za decu mitrovačkog Doma zdravlja.

Lečenje zaraženih salmonelom obuhvata terapiju probiotikom, uz unošenje tečnosti i dijetu, spuštanje temperature i mirovanje do sedam dana. Kako se smatra, do zaražavanja salmonelom uglavnom dolazi putem hrane i to najčešće u toku letnjih meseci putem mleka, mlačnih proizvoda i jaja, mada je u ređim slučajevima mogućai infekcija preko prljavih ruku.

Kako nezvanično saznajemo, u mitrovački Dom zdravlja u toku prethodne i ove sedmice na pregled je došlo oko 20 mališana sa lakšim ili težim simptomima, od kojih je šestoro upućeno na bolničko lečenje.

– Od šestoro mališana koji su zadržani na Dečijem odelenju Opšte bolnice u Sremskoj Mitrovici četvoro je posle par dana pušteno na kućno lečenje. Danas će još jedno dete biti pušteno kući-  saopštila je PR služba mitrovačke bolnice.

Direktorka Predškolske ustanove „Pčelica“ u Sremskoj Mitrovici Biljana Cvjetić demantovala je navode roditelja o trovanju hranom u vrtiću „Leptirić“ .

– Nema šta da krijemo! Neistina je da se hranom snabdevamo od keteringa, u svakom od naših
devet objekata se priprema hrana, kuhinje se redovno dezinfikuju, a svi naši zaposleni imaju sanitarne knjižice! I nama je u interesu da se otkrije istina, tog dana smo uzorke hrane sa
menija odmah poslali na analizu u Zavod za javno zdravlje i pristigli rezultati negiraju prisustvo salmonele u hrani. Sve namirnice koje koristimo za pripremu obroka sveže su i atestirane, prostor u kome se hrana priprema u skladu je sa zahtevima sanitarne inspekcije i HCCP sistemu, a osoblje ide na redovne preglede- 
uverava direktorka.

Ona tvrdi da su odmah po saznanju da jedno dete ima salmonelu, o čemu ih je obavestio roditelj, obavestili Dečiji dispanzer, Zavod, kao i Sanitarnu inspekciju. Na teren su izašli, tvrdi direktorka, lekari iz Zavoda za javno zdravlje, kao i sanitarni inspektori, koji su uzeli uzorke sa radnih površina, ruku zaposlenih, uređaja i opreme na analizu.

– Naložen je vanredni sanitarni pregled svih zaposlenih, što je danas i urađeno. Odakle
salmonella u našem vrtiću i nas sve zanima, možda je neko dete, ili roditelj ili zaposleno lice
kliconoša, još uvek se ne zna. Jedino je izvesno da nije u pitanju trovanje hranom – 
kategorična je direktorka.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(Narcisa Božić)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here