Kako se izboriti sa visokim krvnim pritiskom?

0
1622

Ukoliko ste zabrinuti zbog hipertenzije, dijeta i zdrav život vam mogu pomoći da krvni pritisak dovedete u normalu.

PIŠE: Snežana Simić, nutricionista – dijetetičar

Visok krvni pritisak ili hipertenzija, retko ima lako uočljive simptome. Za većinu ljudi, jedini način da otkriju da pate od povišenog krvnog pritiska je jednostavno merenje. Ukoliko patite od hipertenzije, imate veće šanse od srčanog udara i šloga. Ali ne brinite, uz pomoć lekova, pravilne ishrane i zdravog načina života taj rizik može znatno da se smanji.

Održavanje normalne telesne težine je jako bitna stavka kada je reč o krvnom pritisku.

Kod mnogih gojaznih osoba, čak i gubljenje svega par kilograma, može dovesti do smanjenja pritiska. Naravno treba voditi računa da se kilaža gubi postepeno, kako ne bi došlo do pogoršanja zdravstvenog stanja. Fizička aktivnost takođe dovodi do gubljenja kilograma, a samim tim i regulisanje pritiska. Još neki od bitnih faktora koji dovode do hipertenzije su pušenje, alkohol i stres.

Još jedna bitna stavka je smanjenje unosa soli. Većina populacije unosi više soli nego što je organizmu zaista potrebno i to vodi do određenih zdravstvenih problema. Preporučena dnevna količina soli je do 6 g. Izbegavajte presoljavanje i dosoljavanje hrane. Dosta soli se krije i u industrijskoj hrani tako da je čitanje deklaracija obavezno. Voće i povrće je bogato kalijumom, za koji je dokazano da utiče na ravnotežu natrijuma u organizmu.

Gde se nalazi najviše kalijuma?

Ima ga dosta u bananama, kajsiji, zelenom lisnatom povrću i u citrusnom voću.

Ukoliko imate visok krvni pritisak, vaša dijeta bi trebalo da se sastoji uglavno od svežeg voća i povrća, niskomasnih mlečnih proizvoda, manje masnih vrsta mesa i integralnih žitarica. Ne treba zaboraviti da i masna hrana izaziva hipertenziju, kao i povećanje holesterola i triglicerida, što je uglavnom povezano.

Snežana Simić,
nutricionista – dijetetičar
Kontakt: simicsnezana022@hotmail.rs
kontakt telefon: 060 1403050

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here