Kako se rešiti masnih naslaga na stomaku?

0
1635

Svi imaju malo masti na stomaku, čak i osobe sa ravnim stomakom. Neke od masnih naslaga se nalaze odmah ispod kože, dok se drugo salo nalazi između unutrašnjih organa i to se zove visceralno salo.

PIŠE: Snežana Simić, nutricionista – dijetetičar

Dok je sasvim normalno imati masne naslage, veća količina sala na stomaku može da izazove mnoge probleme sa zdravljem. Takođe je salo na stomaku mnogo opasnije nego ono na kukovima ili zadnjici. Abdominalna gojaznost je usko povezana sa srčanim problemima, infarktom, visokim krvnim pritiskom i dijabetesom tip 2. Da li ćete se više gojiti u predelu stomaka ili kukova, zavisi od genetike. Ukoliko imate genetsku predispoziciju da budete gojazni, trebalo bi više povesti računa o ishrani i pojačati fizičku aktivnost.

Da li samo masna hrana izaziva gojenje u predelu stomaka?

Odgovor je ne. Prevelik unos kalorija izaziva povećanje masnih naslaga, pa bilo to da kalorije potiču od proteina, masti ili ugljenih hidrata. Takođe genetika, godine, fizička aktivnost i stil života imaju velik uticaj. Treba obratiti pažnju na deklaraciju proizvoda, smanjiti unos zasićenih masnih kiselina, povećati unos voća i povrća i kontrolisati veličinu porcija. I alkohol utiče na stvaranje masnih naslaga, pogotovo pivo.

Kako se boriti protiv abdominalne gojaznosti?

Vežbama najmanje pet dana u nedelji i to minimalno po 30 minuta. Ukoliko zbog zdravstvenog stanja ne možete da vežbate, dobro će doći i lagana šetnja.

Stres takođe može da bude uzrok gojaznosti. Prilikom stresnih perioda, funkcije organizma se remete, a naravno većina ljudi u stresnim periodima povećava unos kalorija, pogotovo putem slatke hrane. Kako biste se izborili sa stresom, preporučuje se fizička aktivnost.

Ne postoji magična dijeta od koje ćete za kratko vreme izgubiti masne naslage na stomaku, ali ukoliko smanjite kalorijski unos, pri gubljenju kilaže uglavnom se prvo gubi salo sa stomaka. Takođe dijetalna vlakna mogu pomoći u ovoj borbi. Izbacite slatkiše, grickalice, gazirane sokove i belo brašno. Ostalih namirnica ne morate da se odričete, samo smanjite njihov unos. Izbalansirana ishrana je ključ.

Snežana Simić,
nutricionista – dijetetičar
Kontakt: simicsnezana022@hotmail.rs
kontakt telefon: 060 1403050

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here