Od izbegličke kolone u „Oluji“, do poznatog hirurga u svetu

1
2020

Božo Todorić (35) iz Sremske Mitrovice danas je jedan od napriznatijih mladih stručnjaka za bolesti mrežnjače oka u SAD. Do tog zvanja vodio ga je težak i trnovit put, od dečaka koji je živeo pod bombama u rodnom Vojniću na Kordunu preko izbegličke kolone u „Oluji”.

Životna priča Bože Todorića nalik je holivudskom filmu, sa početkom u Hrvatskoj, gde je rođen u porodici skromnih primanja, okružen sa puno topline i ljubavi roditelja i starije sestre.

 – Sećam se tih spokojnih dana detinjstva. Čak i kada su počele da padaju granate u jesen 1991, mi deca nastavili smo da bezbrižno živimo, sve do kobnog 5. avgusta 1995. Granatama su nas obasipali neprestano, a nepregledna kolona ljudi krenula je na put spasa u Srbiju. Put bez povratka za mene i moju porodicu – priseća se Božo, koji je u izbeglištvo krenuo kao trinaestogodišnji dečak.

Usledila je golgota, zarobljeništvo u Ivanić Gradu, izbeglički kampovi u Srbiji, podstanarstvo u Novoj Pazovi i konačno dom u Laćarku.

Bili su to teški dani, roditelji su radili od jutra do sutra u nadnici na njivi da bi iškolovali sestru i mene. Ni ja se nisam libio bilo kakvog posla da im pomognem. Išao sam da kopam, berem povrće i kukuruz i stigao da završim osnovnu školu kao „vukovac“ i upišem Srednju medicinsku u Sremskoj Mitrovici, gde sam imao sve petice i bio kandidat za đaka generacije – kaže Božo.

Sudbina je htela da baš 1999, posle bomardovanja, uđe u razmenu srednjoškolaca i ode u SAD. Usledile su ponovo teške godine, razdvajanje od roditelja, upoznavanje nove sredine i puno učenja.

Bilo je teških momenata, kada sam bio na ivici da se vratim. Ali valjda je prevladao čuveni srpski inat i vera i nada u bolje sutra. Rešio sam da ostanem i opstanem, dokažem se u novoj sredini i ostvarim san da postanem lekar. Po završetku srednje škole u Pensilvaniji, kad sam se dvoumio da se vratim u Srbiju i upišem medicinu u Beogradu, stigla je stipendija, najpre za Elizabet koledž, a potom i za Univerzitet u Pensilvaniji – kaže on.

Seća se obraćanja glavnog profesora koji im je poručio da ulaze u uzvišenu profesiju, te da se nikad ne zna šta im se može desiti kad pogledaju levo ili desno. Upravo u tom trenutku, seća se, kada je uputio pogled udesno, ugledao je ljupku koleginicu Kristu, sada lekarku internistkinju, koja će mu postati supruga i majka njihovih trogodišnjih blizanaca Stefana i Luke.

Od tada za Božu slede samo uspesi, a nagrade za naučnoistraživački rad teško je i nabrojati. Njegovu doktorsku disertaciju Američko društvo za neurohemiju nagradilo je kao najbolju naučnu disertaciju te godine. Posle specijalizacije iz oftalmologije na čuvenom Univerzitetu Djuk, proveo je dve godine na Univerzitetu Bemont u Mičigenu, jednom od najboljih subspecijalističkih centara za vitreoretinalnu hirurgiju u svetu. Za klinička i naučna dostignuća dobio je nagradu “Ron Mičels”, kao i naučnoistraživačku nagradu Američkog društva specijalista za retinu. Radi kao specijalista za bolesti i hirurgiju mrežnjače i zadnjeg segmenta oka na Univerzitetskoj klinici u Harisburgu, glavnom gradu Pensilvanije, i mašta da znanja jednog dana prenese u Srbiju.

Božo Todorić nije zaboravio ni drugi zavičaj, Sremsku Mitrovicu. Pošto je upoznat sa teškom situacijom u kojoj se nalazi Opšta bolnica u Sremskoj Mitrovici i s nedostakom potrebnih aparata i uređaja, Božo u saradnji sa kolegama s Univerzitetske klinike u Harisburgu sprema donaciju za Službu oftalmologije mitrovačke bolnice.

 

 

 

Izvor: http://www.blic.rs/vesti/drustvo/filmska-zivotna-prica-od-izbeglicke-kolone-u-oluji-preko-nadnicenja-do-poznatog/h1e4vk9

1 COMMENT

  1. SVAKA CAST, bravo srpski doktore.Maximalni uspeh preko trnovitog puta. Doktoru I njegovoj familiji puno zdravlja,srece I dalji uspeh

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here