Sećanje na misiju hrabrih žena u Velikom ratu

0
628

U mitrovačkoj Biblioteci „Gligorije Vozarević“ svečano je otvorena izložba „Bolnica Stobart“. Kragujevac 1915.“ Izložbu je otvorila autorka Tatjana Janković, viši bibliotekar i Mirko Demić direktor Biblioteke „Vuk Karadžić“ iz Kragujevca.

U muzičkom delu programa učestvovali su Marko Jelisavac i Mihajlo Tojić, a moderator je bila msr Ružica Stanković, bibliotekar savetnik.

Ulice Džejms broj 39 u Londonu, mesta okupljanja, preko udobnog malog hotela u Parizu, nemirnog mora koje je presecao brod „Saidija”, kojim su putovale u Solun, aprila 1915. godine iz Engleske u Kragujevac, njima potpuno nepoznati grad nepoznate zemlje, stižu 42 volonterke, predvođene Mejbel Sinkler Stobart. Tako počinje priča o jednoj od najznačajnijih misija u pružanju medicinske pomoći obolelim i ranjenim vojnicima, ali i civilnom stanovništvu. „Misija Stobart” za šest meseci zbrinula je impozantnih 20.000 pacijenata. I u srpskoj javnosti gotovo potpuno je nepoznata.

O njoj saznajemo više zahvaljujući izložbi „Bolnica Stobart, Kragujevac 1915”, koja je otvorena do 9. februara u Biblioteci „Gligorije Vozarović“ u Sremskoj Mitrovici, a na kojoj je predstavljen istorijat ove značajne misije koji su ispisale hrabre i požrtvovane žene.

Izložba Narodne biblioteke „Vuk Karadžić” u Kragujevcu, realizovana je pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja i grada Kragujevca, njena autorka je bibliotekar Tatjana Janković, a recenzent istoričar Dejan Ristić. Brojne fotografije i dokumenti, uz do sada neprevođena svedočanstva osoblja, deo su ove postavke koja prati rad bolnice od putovanja ka Srbiji i dolaska u Kragujevac, do povlačenja sa srpskom vojskom.

(R. S.)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here