SEĆANJE NA MONSTRUOZNI ZLOČIN: „Nikad ga nisam pitao zašto mi je ubio ćerku“

0
4425

Na rumskom groblju u četvrtak je sahranjen Nebojša Petrović (59), koji je osuđen za brutalni zločin počinjen u ovom gradu 1998. godine.

On je ubio, pa zapalio studentkinju Mariju Livadu (22) iz ovog grada, a za to delo mu se sudilo punih 12 godina. Marijin otac Đorđe Livada (72), kaže da nikada nije tražio odgovor od ubice zašto je oduzeo život njegovoj ćerki, jer nije imao snage ni da ga pita.

Zločin koji se dogodio 1998. godine, još ne bledi iz sećanja Rumljanima, ali ostaće upamćen i kod budućih generacija. Bol i rane kod porodice Livade ne prolaze. Vest da je ubica njegove ćerke preminuo posle duge i teške bolesti (dobio je rak kože), kako kaže Đorđe, nije mu donela mir i spokoj.

Svako dobije po zasluzi. Ja sam morao da nastavim život dalje, radi mog drugog deteta, sina. Nije mi bilo lako ni tada, nije ni sada. Morao sam da se borim sa tim. Viđao sam ga po gradu nakon njegovog izlaska iz zatvora. Na sreću, nismo se direktno sretali, i bolje – priča otac ubijene studentkinje, koji kaže da se ponovo rodio pre 13 godina kada je dobio prvu unuku.

Studentkinja Livada nestala je u noći između 27. i 28. septembra 1998. godine u Rumi. Kada je pronađen ugljenisan leš devojke na deponiji u Inđiji u potezu „Leje“, porodica Livada nije verovala da bi to moglo biti Marijino telo. Međutim, na osnovu neizgorelih ostataka i DNK analize, utvrđeno je da je reč o 21-godišnjakinji iz Rume.

Dugo je trajala potraga za ubicom, dok kriminalistički inspektori nisu došli do podatka da je Marija kobne noći viđena kako ulazi u rumljanski kafić „Alkatraz“, vlasništvo Nebojše. Odatle se nikad nije vratila. Petrović je uhapšen i stavljen u pritvor, a nekoliko gostiju koji su te noći bili u „Alkatrazu“ potvrdilo je da je Marija došla u kafić i otišla u njegovu kancelariju.

Žrtva Marija Livada, Ubica Nebojša Petrović

Rekonstrukcijom događaja utvrđeno je da je Petrović te noći u svojoj kancelariji pucao Mariji u glavu. Posle ubistva on je leš umotao u tepih, stavio ga u gepek „juga 45“ i odvezao u šipražje u Inđiji. Ispalio je u telo još pet hitaca iz pištolja marke „zastava“, a onda ga zapalio. Kada su ostali samo ugljenisani delovi, vratio se u Rumu. Tokom istrage i suđenja nije definisano šta je motiv ovog zločina. 

Na prva dva suđenja Petrović je osuđivan na po 20 godina robije, ali je Vrhovni sud oborio ove presude i naložio nova suđenje. Osumnjičeni je, prema važećem zakonu, vreme od presude Okružnog suda, do rešenja Vrhovnog suda provodio na slobodi. Na trećem procesu dobio je 40 godina robije.

I ovu presudu je Vrhovni sud Srbije oborio, i na poslednjem suđenju dobio 20 godina. Apelacioni sud iz Novog Sada je preinačio ovu presudu na 15 godina i ona je postala pravosnažna.

Petrović je, pre presude, u pritvoru proveo 6 godina i 5 meseci (od 2010. do 2015. godine). Nakon toga, amnestiran je odlukom Višeg suda u Sremskoj Mitrovici !?

(S. Kostić)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here