U Sremu posla za sve KOJI HOĆE DA RADE!

0
10568

U sve više opština u Sremu u poslednje vreme pojavljuje se novi, veliki problem – u novootvorenim proizvodnim pogonima nema ko da radi

Pre samo nekoliko godina nedostatak radne snage je u svakoj sremskoj opštini bio u domenu naučne fantastike. Ove godine takvim „problemom“ mogu da se pohvale Ruma, Inđija i Stara Pazova. U ovim gradovima spiskovi nezaposlenih sve su kraći, a potraga za pojedinim profesijama proširuje se na čitav region, pa i Beograd.

Od 2014. godine širom Srbije, a najviše na liniji Koridora 10, sve je više otvorenih fabrika, uglavnom stranih investitora.

U Rumi je, znaju Sremci, najlakše doći do posla u nekom proizvodnom pogonu, jer je stalno otvoren konkurs. U desetak stranih i domaćih kompanija koje već nekoliko godina posluju na području ovog grada, do stalnog zaposlenja može da se dođe odmah posle sedmodnevne obuke.

I dok u većem delu Srbije radnici ne biraju poslove na kojima će raditi, kompanije u Rumi muku muče u potražnji za radnom snagom.

Mi trenutno zapošljavamo oko 450 radnika, kojih ima i iz ostalih okolnih mesta – kaže Dragan Todić u ime “Adriana teksa” u Rumi, koja šije kupaće kostime. – Kod nas posao uvek može da se nađe, neki radnici odlaze, drugi dolaze, ali i mi se susrećemo sa istim problemom kao i većina kompanija.

Samo u ovoj godini tri kompanije su najavile ili započele proširenje svojih proizvodnih pogona, u kojima treba dodatno da se zaposli 700 radnika. Broj od 300 radnika ne može da dostigne kinesko-danski Health Care Europe, koji više od godinu dana traži krojače za proizvodnju memorijskih jastuka i dušeka. Kako smatraju u ovoj kompaniji, najveći problem predstavlja to što i ostale firme pretenduju da zaposle istu radnu snagu, a to je najmanja srednja stručna sprema i sposobnost učenja i usvajanja novih veština.

Da bi se prevazišao ovaj problem, pomoć opštine i te kako je neophodna, smatraju investitori. Zato se rado na njihov zahtev odazvala lokalna samouprava koja je već preduzela određene korake.

Već naredne školske godine uvodi se novi smer, tehničar za polimere, jer nam kompanije “Hačiston” i “Albon” traže ovaj profil – naglašava Dušan Ljubišić, načelnik opštinske uprave u Rumi. – Mi smo pre dve godine vratili smer obućar-modelar, ali deca neće da se školuju za ovaj posao.

Sremu najviše radne snage nedostaje tokom sezone branja voća. Fruškoj Gori, kao poznatom voćarskom kraju, svake godine fale “sezonci”. Godinama za ove poslove voćari su čak i “uvozili” radnu snagu, a potraga za nadničarima je bukvalno na teritoriji čitave Srbije.

(Smiljka Kostić)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here